Евелина Николова и Мария Оряшкова завоюваха медали на кураш

0
11
Евелина Николова с медал
Евелина Николова с медал. Снимка: БФБ

Евелина Николова и Мария Оряшкова завоюваха медали на кураш, съобщиха от Българската федерация по борба. Кураш са узбекистански народни борби и те се проведоха в село Руен. 

Евелина Николова започна впечатляващо, като още първите две срещи спечели с чисти победи, а на финала отстъпи пред украинка и се окичи със сребро в категория до 63 кг.

Мария Оряшкова също стъпи на стълбичката в тежка категория над 63 кг. Шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка по самбо и шампионка на България по борба грабна бронза.

„Беше интересно, различно“,коментира Евелина Николова. И допълни:

„А Мария много ми помогна, защото борбите кураш повече приличат на джудо – със захвати и хвърляния. След нейните напътствия и импровизирани тренировки успях да стигна до медала.“

В тежка категория сребро взе и Габриела Гигова.

При мъжете двама наши джудисти станаха шампиони – националът Божидар Темелков (73) и Румен Радев (90 кг), а русенските борци Айлин Кудрет и Хюсеин Байрам взеха бронза в тежка категория, както и Иван Стефанов, който е призьор от световни и европейски първенства за кадети по борба, джудо и самбо.

Всички медалисти получиха и премии, осигурени от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Шампионите взеха по 2500 евро от наградния фонд (25 000 eвро), “сребърните” си тръгнаха с по 1500 евро, а „бронзовите“ с по 500 евро.

Всички призьори бяха наградени и с традиционни узбекистански носии.

Празникът в Руен продължи с народни борби, в които се включиха и много от бивши и настоящи борци, като Георги Вангелов, Радослав Великов. В турнира участие взеха състезатели от над 10 държави, сред които Украйна Молдова, Узбекистан, Турция, Гърция.

Сред гостите на празника бяха президентът на федерацията по борба Христо Маринов, световната, трикратна европейска шампионка и бронзова олимпийска медалистка Тайбе Юсеин.

Най-добрите ни състезатели в момента се подготвят за държавния шампионат, който ще бъде във Велико Търново от 9 до 12 юни, съобщиха още от родната федерация. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments