Етнолог: Казармата трябва да се върне, защото учи младите на дисциплина

0
55
Военни
Военни. Снимка: Министерство на отбраната

„Моето лично мнение е, че казармата трябва да се върне. Плюсвете в нея са повече в сравнение с минусите, защото тя учи на организираност, отговорност и самостоятелност. Аз лично не съм служил, но обобщавам това, което съм чувал.“

Това заяви пред „Bulgaria ON AIR“ етнологът д-р Илия Вълев, който е автор на книга за ритуалите и фолклора в българска армия, за която е взел повече от 100 интервюта с мъже от всички възрасти.

Според него темата за наборната военна служба вълнува всеки втори мъж, особено тези над 35-40 години и нагоре, тъй като това е последното поколение в България, което е служило.

„Тя има много отрицателни, но и много положителни страни. Едно от нещата, които не изчезва през годините, е че е имало злоупотреби с правилата, а редникът почти винаги е бил мачкан от по-висшестоящите. Стигало се е дори до изпълнение на нетрадиционни практики. За съжаление хората с лабилна психика могат и да не издържат на това“, поясни Илия Вълев.

Той коментира и темата с утрешния празник на Българската армия, когато в София традиционно ще бъде проведен военен парад.

„Това е форма на демонстрация на мощ, на престиж и донякъде служи за ободряване на духа на нацията. Няма българин, на който да не му трепва сърцето, когато чуе боен марш и види строените войскови единици с парадните си униформи“, заяви етнологът.

Илия Вълев също така подкрепя идеята в X и XI клас да бъде въведено военно обучение, за да могат учениците да научат как да се защитават и да оказват спешна медицинска помощ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments