Етиопия призовава бивши военни да се включат в борбата срещу бунтовниците в Тигрей

0
8
Армията на Етиопия е убила около 40 души, свързани с атаката в Бенишангул-Гумуз
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Етиопските главнокомандващи на военните сили призоваха бивши военнослужещи да се присъединят отново към армията, която се опитва да спре настъплението на бунтовниците. Призивът е отправен в момент, когато бунтовническите сили, начело с партията „Народен фронт за освобождение на Тигрей“, напредват агресивно към столицата Адис Абеба, предава „BBC“.

Междувременно посолството на САЩ се обърна към всички американски граждани, настоявайки те да напуснат Етиопия възможно най-скоро, предвид непрекъснато променящата се ситуация, свързана със сигурността.

Часове по-рано 9 антиправителствени групировки сключиха съюз за сваляне на правителството, оглавено от министър-председателя Абий Ахмед. Правителството от своя страна заяви, че ще продължи да води „екзистенциална война“. По-рано тази седмица той призова всички граждани да се въоръжат добре, за да се противопоставят на бунтовниците. Както е известно, конфликтът продължава вече втора година, като милиони граждани били са разселени принудително, а над 400 000 души са застрашени от гладна смърт. Тази седмица в страната беше обявено извънредно положение, като на жителите беше разпоредено да регистрират оръжията си и да се подготвят за защита на своите квартали.

Международните партньори на Етиопия призоваха за прекратяване на военните действия. Министърката на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс помоли двете страни да се споразумеят за прекратяване на огъня по време на дискусии със заместник министър-председателя на Етиопия. проведени по-рано днес. По повод на това тя заяви:

Ясно заявих, че  решението  на този проблем не са военните действия, а мирните преговори, за да се избегне кръвопролитие и да се постигне траен мир.“

Вчера държавният секретар на САЩ Антони Блинкен също призова за прекратяване на огъня с думите: „Конфликтът в Етиопия трябва да приключи.“.

Новият бунтовнически съюз включва „Народния фронт за освобождение на Тигрей“исепаратистката група на „Армия за освобождение Оромо“. Неговите лидери заявиха, че целят да свалят правителството на Абий и да създадат временна администрация. Правителството отхвърли новата коалиция, като заяви, че тя няма да получи необходимата подкрепа: „Те са много слаби, най-слабата политическа сила в Етиопия.„, сподели пред „BBC“ правителственият говорител Кебеде Десиса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments