Етиопия: „Кървава баня“ в планината

0
171
Клане в Тигрей
Снимка: Pixabay

Авраам е започнал да погребва тела сутринта и продължава до късно през нощта. Труповете, някои от които облечени в бели църковни одежди, напоени с кръв, са били разпръснати в безводни полета, земеделски земи, както и в района на сухо речно корито. Други са открити застреляни на прага на домовете им, с ръце вързани със собствените им колани. Сред загиналите са свещеници, възрастни мъже, жени, цели семейства и група от над 20 деца в неделно училище, някои от които на 14 години, твърдят очевидци, родители и техния учител, пише „CNN“.

Авраам веднага е разпознал някои от децата. Те са били от неговия малък град Едага Хамус, разположен в северната част на Тигрей в Етиопия, и са избягали оттам, за да се спасят от размирните действия две седмици по-рано. По време на насилствените прояви Авраам и семейството му, заедно със стотици други разселени хора, са избягаха в Денгелат, близкото село, което се намира в скалиста долина, оградена от стръмни скали. Те са потърсили подслон в „Мариам Денгелат“, исторически манастирски комплекс, известен с вековната си, изсечена в скалите църква. На 30 ноември към тях са се присъединили десетки религиозни поклонници по случай православния фестивал „Цион Мариам“, годишен празник, отбелязващ деня, в който етиопците вярват, че ковчегът от Завета е донесен в страната от Йерусалим. Светият ден е бил надежда за „глътка свеж въздух“ след седмици на насилие, но това така и не е осъществило.

Група еритрейски войници са открили огън срещу църквата в „Мариам Денгелат“, докато стотици вярващи са присъствали на литургия, разказват очевидци. Хората са опитали да избягат пеша, катерейки се по скалните пътеки, водещи до съседните села. Военните сили обаче са ги последвали, обстрелвайки планинския склон с куршуми. Разследване на „CNN“, проведено на базата на интервюта с 12 очевидци и над 20 роднини на оцелелите, придружено с фотографски материали хвърля светлина върху случилото се по-нататък. Военнослужещите са ходели от врата на врата, измъквайки насилствено хора от домовете им. Майки са били принудени да връзват синовете си. Бременна жена е била застреляна, а съпругът й е бил убит. Някои от оцелелите са се опитали да се скрият под телата на мъртвите си роднини.

Ужасът е продължил три дни, като членовете на армията са избили голям брой местни жители, разселени хора и поклонници. На 2 декември те са разрешили неформални погребения, но са заплашили, че ще убият всеки, когото видят да скърби прекалено емоционално. Авраам също е присъствал, за да помогне в организацията. Под зорките им погледи той едва е сдържал сълзите си, докато е подготвял за погребване телата на деца и тийнейджъри, събирал е личните карти от джобовете им и е описвал подробно тяхното облекло или прическа. Някои от тях са били напълно неузнаваеми, тъй като са били простреляни в лицето, споделя с ужас мъжът. След това той е покрил телата им с пръст и трънливи клони от дърветата, молейки се те да не бъдат отмити от дъжда или отнесени от разхождащи се хиени и обикалящи лешояди наоколо. Накрая Авраам е постави обувките им върху надгробните могили, за да може да се върне на мястото заедно с родителите им, които да ги идентифицират по-лесно.

Всички тези загинали граждани, които са били убити от ноември насам, когато етиопският премиер Абий Ахмед, удостоен с Нобелова награда за мир през 2019 г. по повод разрешаването на дългогодишен конфликт със съседна Еритрея, е започнал мащабна военна операция срещу политическата партия, която управлява региона на Тигрей. Той обвини политическата партия „Народен фронт за освобождение на Тигрей“, която управлява Етиопия от близо три десетилетия насам, в нападение срещу правителствена военна база и опит за кражба на оръжия. Партията на свой ред отхвърли тези обвинения. Конфликтът е кулминацията на ескалиращото напрежение между двете страни и е най-страшният от поредицата сблъсъци на етническа основа във втората по население държава в Африка.

След като в края на ноември успя да превземе контрола над главните градове на Тигрей, Абий обяви победа и успокои, че в офанзивата няма пострадали цивилни лица. Той също така отрече твърденията, че военните сили от Еритрея са пристигнали в Тигрей, за да подкрепят етиопските сили. Въпреки опита на Абий да представи обстановката спокойна, размирните действия  се разразиха в селските и планинските райони, където поддръжниците на „Народния фронт за освобождение на Тигрей“ опитаха да се скрият, съпротивлявайки се на стремежа на лидера да укрепи властта си. Насилието се разрасна в местните общности, като предизвика бежанска криза, след като стотици бежанци от региона избягаха от мястото на конфликта.

В изявление на „CNN“ властите на САЩ призоваха еритрейските сили да бъдат „незабавно изтеглени от Тигрей„, позовавайки се на достоверни изявления относно тяхното участие в крайно възмутителни насилствени действия. Етиопия отговори на искането на „CNN“ за коментар с изявление, което не повдигна пряко въпроса за атаката в Денгелат. Правителството на африканската страна заяви, че ще продължи да привежда всички извършители под съдебна отговорност след провеждане на задълбочени разследвания на предполагаемите престъпления в региона, но не даде подробности за тези разследвания. Медията потърси за коментар и Еритрея, която все още не е отговорила на въпросите. Вчера правителството яростно отрече, че армията е извършвала зверства в района на Тигрей.

Понастоящем ситуацията в страната остава напрегната. Правителството на Етиопия сериозно ограничи достъпа на журналисти и попречи на достъпа на хуманитарна помощ до области, които са извън прекия контрол на правителството, което вся допълнително напрежение сред гражданите. Наред с това, прекъсването на комуникацията с други страни по време на размирните действия попречи на света да стане пряк свидетел на потресаващите действия, които причиниха смъртта на много невинни граждани. Въпреки това с помощта на добре организирана мрежа от активисти и роднини на пострадалите „CNN“ успя да проследи някои сцени от нападението. В безброй телефонни обаждания – много, от които прекъснати или разпаднали се, Авраам и други негови съграждани предоставиха подробен разказ за смъртоносната атака. Мъжът сподели снимки и видеоклипове на гробовете, които „CNN“ успя да проследи с помощта на анализ на сателитни изображения, извършен от няколко експерти. Въпреки това анализът не успя да идентифицира категорично самоличността на хората, погребани в отделни гробове, които според свидетели са изкопани плитко.

Първоначалното кръвопролитие е било последвано от период от две напрегнати седмици, каза още Авраам. Военните сили са се настанили в района в няколко военни лагера, позволявайки си своеволия, като кражба на коли, унищожаване на реколтата и убиване на добитъка, след което са продължили да настъпват в други части на страната.

Тедрос, друг очевидец, който е роден в Денгелат и е пътувал натам, след като военните са напуснали, сподели, че селото мирише на смърт, а лешоядите обикалят над планините, което е знак, че там може да има още тела, които не са идентифицирани. Мъжът разкри още, че е посетил пресните гробове, описани и от други очевидци, а малко след това е видял пукнатини в стените на църквата, която е била обстрелвана. След разговори със свои съселяни и роднини на загинали той е успял да преброи повече от 70 смъртни случая.

Почернените семейства се надяват, че имената на техните близки, записани от доброволци като Тедрос и Авраам, все пак ще бъдат прочетени по време на традиционната погребална церемония в църквата в „Мариам Денгелат“. Три месеца след атаката гробовете в Денгелат ежедневно напомнят за кръвопролитията. Въпреки че е минало известно време, все още не е достатъчно безопасно труповете да бъдат изровени и погребани отново по всички традиции, което наскърбява техните близки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments