Естония: Войната на Русия срещу Украйна показва ясни признаци на геноцид

0
42
Естония, парламент
Естония, парламент. Снимка: Естония, flickr

Войната на Русия срещу Украйна показва ясни признаци на геноцид, съобщиха от парламента в Естония. Днес в камарата им бе изслушано видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски. Според естонското правителство е забележителна твърдостта и смелостта, с които държавният глава на Украйна ръководи страната и народа си при тези нечовешки обстоятелства. Те посочиха:

„Това е ситуацията, която никой не може да разбере напълно, освен ако не го е преживял лично. Възхищаваме се на пряката му и открита комуникация днес, но и на подхода му в обръщенията си към целия свят. Това е важно условие, за да помогнем посланията на Украйна да достигат до всички хора от свободния свят. Руските лидери ясно демонстрираха волята си да унищожат украинската държава както с думи, така и с действия. Същевременно все още не сме видели пълния размер на престъпленията, извършени от Кремъл. Русия се подготвя за голяма атака срещу източната част на Украйна.

Човешкото страдание на Мариупол няма как да го разберем от снимките и видеоклиповете. Посланието ни е ясно – извършителите на тези престъпления срещу човечеството ще бъдат изправени пред съда. Естония и Европейският съюз /ЕС/ подкрепят прокурора на Украйна и Международния наказателен съд при разследването на тези престъпления. Изпращаме и нашите експерти при разследването и събирането на доказателства. По инициатива на естонската прокуратура, държавата ни също ще събере доказателства.

Зеленски благодари на Естония, че е един от най-принципните приятели.

Естонският президент Алар Карис днес е в Киев с колегите си от Латвия, Литва и Полша, за да изразят допълнителна подкрепа за Украйна. Той е категоричен:

Трябва да помогнем на Украйна да спечели тази война и да победи атаката от Русия. Акцентът ни трябва да бъде върху предоставянето на военна помощ и максимална политическа и икономическа изолация на Кремъл. Прекратяването на енергийните приходи е от ключово значение за спирането на Путин. Целта ни е ЕС да въведе нов пакет от санкции при първа възможност, като се съсредоточи главно върху енергийните източници. Предложението ни е това да се случи възможно най-скоро.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments