ЕС започва пряк надзор на чуждестранните инвестиции в съюза

0
87
Европейски парламент, Страсбург. Снимка: wikimedia commons
Европейски парламент, Страсбург. Снимка: wikimedia commons

От април Европейският съюз ще започне да преглежда преките чуждестранни инвестиции в 28-членния блок, за да защити европейската сигурност, обществения ред и стратегически интереси, предаде „Ройтерс“.

Във вторник европейските министри одобриха процеса, който беше предложен за пръв от Европейската комисия през 2017 г.

С новата рамка за проверка на инвестициите ще сме много по-добре подготвени, за да гарантираме, че инвестициите, идващи от страни извън ЕС всъщност са от полза за нашите интереси„, посочи в специално изявление председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Мониторингът има за цел да даде на страните от ЕС инструмент за намеса в случаите на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи, особено ако се извършват от държавно-контролирани или от държавно-финансирани предприятия.

Този ход е в отговор на загрижеността на някои правителства от ЕС, по-специално на властите във Франция и Германия, относно инвестициите от Китай, които предоставят на Пекин достъп до ключови технологии чрез поглъщания на европейски компании, като в същото време голямата азиатска държава защитава собствените си фирми.

Станахме свидетели на неотдавнашно увеличение на инвестициите в наши стратегически сектори и това доведе до здравословен обществен дебат по този въпрос. С тази нова рамка ние ще сме в много по-добра позиция да наблюдаваме чуждестранните инвестиции и да защитаваме нашите интереси„, посочи комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Самата работна рамка ще създаде механизъм за сътрудничество, при който страните от ЕС и ЕК ще обменят информация и ще изразяват опасения, свързани с конкретни инвестиции, като ще се позволява на Комисията да издава становища, когато дадена инвестиция представлява заплаха за сигурността или обществения ред на повече от една държава.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments