ЕС ще финансира високоскоростна жп линия от Истанбул до България

0
159
Високоскоростен влак Турция. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Европейският съюз и Турция подписаха споразумение за подпомагане на финансирането на изграждането на високоскоростна железопътна линия от Истанбул до границата с България, предаде „Ройтерс“.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви на съвместна пресконференция в Истанбул с турският финансов министър Берат Албайрахе, че ЕС ще предостави безвъзмездна помощ в размер на 275 млн. евро или около 313 млн. долара за проекта. Общата стойност на проекта е 1 милиард евро, или около 1.14 милиарда долара.

Сделката е най-големият инвестиционен проект на ЕС в Турция.

Железопътната линия е предназначена да свърже истанбулската станция Халкали с българския гранично-пропускателен пункт Капъкуле-Капитан Андреево (Свиленград)

С подписването на този водещ железопътен проект ЕС и Турция още веднъж показват, че могат да работят ръка за ръка в полза на своите народи„, каза еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, описвайки Турция като „мост между изток и запад“.

Турция е кандидат за членство в ЕС в продължение на почти 20 години, но изостава по отношение на показателите на блока в области като върховенството на закона, правата на гражданите и свободата на медиите, откакто правителството се справи с неуспешен преврат през юли 2016 г.

Преговорите за членство за Турция в момента са в застой, тъй като страните-членки на ЕС не са съгласни дали да прекратят официално процеса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments