ЕС рискува да бъде разтърсен от хаос, докато България я грози висящ парламент

0
142
Народно събрание
Снимка: Facebook

ЕС може да се изправи срещу друга нестабилна държава-членка, след като финалните преброявания на бюлетините от българските избори показват, че сегашният премиер Бойко Борисов няма да получи мнозинство, пише сайтът “Express.co.uk”.

Очертава се Борисов и неговата дясноцентристка партия ГЕРБ да се превърнат в най-голямата фракция, която може да се бори да сформира управляваща коалиция. Яростта заради корупционните скандали изглежда ще позволи на редица по-популистки партии да влязат в парламента.

Столицата на България София беше разтърсена от протести миналата година след обвинения в корупция срещу Борисов. Той до голяма степен избягваше медиите и фокусира кампанията си върху посещения в провинцията и обещания за повече работни места.

Предварителните социологически проучвания показват, че ГЕРБ са взели 29% от гласовете, а опозиционните социалисти са с 5-10 точки назад. Това би дало на Борисов 76 места в 240-местния парламент на България.

Третото място се очаква да заеме протестна партия, съставена от популярен български водещ. В разговор с анализатора на AFP Антони Тодоров прогнозира, че до шест партии могат да спечелят места в народното събрание на страната. Той коментира:

“Отсъствието на алтернатива поради разпокъсаната и неубедителна опозиция обяснява хегемонията на ГЕРБ.”

Той обаче предупреди, че все още може да се окаже трудно ГЕРБ да сформира стабилно правителство. Борисов беше подкрепен в правителството от две десни партии, „Воля“ и НФСБ, които изглежда загубиха парламентарно представителство.

България, която има население от малко под 7 милиона, е най-бедната държава-членка на ЕС. Тя се присъедини към блока през 2007 г. заедно със съседна Румъния.

Мащабно проучване за 2018 г. на Transparency International заключи, че България страда повече от корупция, от която и да е друга членка на Общността. Преди изборите Боряна Димитрова предупреди, че резултатите от изборите вероятно ще бъдат разхвърляни. В разговор с Politico тя каза:

“Вероятно ще видим много фрагментиран и разнороден парламент, съставен от до шест или седем партии. Очакваме да видим някои нови политически играчи, чиято политика остава загадка в момента.”

Даниел Смилов, политически анализатор в Центъра за либерални стратегии, даде подобна прогноза. Той предупреди:

“Може да се наложи да изберем служебно правителство, при което нито една партия няма надмощие.”

В момента България страда от поредната COVID вълна, която заплашва да обхване болниците в страната. Анализаторите прогнозираха, че това ще намали избирателната активност, потенциално в полза на премиера Борисов.

Като член на ЕС България разчита на Европейската комисия за своите ваксини. Брюксел се забави с доставките на имунизациите, което означава, че програмите за ваксинация на членовете на ЕС изостават значително от Обединеното кралство.

Официално България е регистрирала около 13 500 смъртни случая от коронавирус от началото на кризата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments