ЕС призова за твърд отговор на руските заплахи за европейската сигурност

0
16
Европейски съюз
Европейски съюз. Снимка: Pixabay

Войната в Украйна, нарастващият глобален авторитаризъм, по-настъпателният Китай и извънредната ситуация, свързана с климата, предизвикаха тектонична промяна в геополитическия пейзаж, предупреждават членовете на ЕП.

ЕС и неговите държави членки трябва да увеличат военната, политическата и хуманитарната си помощ за Украйна и да засилят отбраната си в противодействието на руските заплахи за европейската сигурност, заявяват евродепутатите в годишния си доклад за общата външна политика и политика на сигурност, приет в сряда с 407 гласа „за“, 92 гласа „против“ и 142 гласа „въздържал се“.

Евродепутатите предупреждават, че отговорът на ЕС на руската агресивна война срещу Украйна се следи отблизо от автокрациите по света и ще окаже голямо влияние върху поведението им на международната сцена.

Те призовават ЕС да използва разпоредбите на Договора за Европейския съюз, които биха позволили на Съвета да взема определени решения без военни последици, по-специално тези, които се отнасят до санкциите и правата на човека, с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

Докладът също така призовава институциите на ЕС да направят предложение как ЕС да си осигури постоянно място във всички многостранни форуми, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Сигурността на ЕС е тясно свързана с ускоряването на процеса на разширяване, като същевременно се спазват критериите за присъединяване и се реформира политиката на съседство на ЕС, твърдят членовете на ЕП. Те също така настояват ЕС да стане по-малко зависим от енергийните ресурси и други материали от решаващо значение за нашата инфраструктура, които се внасят от трети страни – по-специално от тези, които не споделят ценностите на Европейския съюз или с които ЕС се намира в състояние на системно съперничество.

В годишния доклад за 2022 г. приет в сряда с 459 гласа „за“, 93 „против“ и 85 „въздържал се“, членовете на ЕП призовават за незабавно разполагане на модерни оръжия и система за противовъздушна отбрана от следващо поколение, като настояват германският канцлер Шолц да достави незабавно на Украйна основни бойни танкове Леопард 2. Те подчертават, че Украйна защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници и спешно се нуждае от военна помощ и тежко въоръжение, за да спечели войната.

В доклада се приветстват новите инициативи на ЕС за укрепване на европейската сигурност и отбрана, а именно Версайската декларация, Стратегическият компас, съвместната комуникация относно пропуските в инвестициите в отбраната и предложението на Комисията за регламент за стимулиране на съвместните обществени поръчки. Държавите членки следва да продължат да развиват политиката и способностите на ЕС в областта на киберзащитата, допълват членовете на ЕП, и да установят партньорства в областта на сигурността и отбраната със съмишленици по света.

Докладчикът по Общата външна политика и политика на сигурност, Дейвид Макалистър заяви:

„За да се превърне в истински геополитически фактор, Европейският съюз трябва да засили инструментите на външната си политика и да укрепи институционалната си структура. Гласуването с единодушие, например, очевидно ограничава способността на ЕС да реагира бързо. Компромисът между идеала за единство и високата цена на единодушието по отношение на ефективността трябва да се разглежда по-критично.“

„Европейската сигурност се влоши драстично заради войната на Русия в Украйна. Във връзка с това ЕС трябва да увеличи и ускори военната помощ за Украйна и да подобри функционирането на своята отбранителна политика, като същевременно продължи и укрепи сътрудничеството си с НАТО. Наред с другите промени той трябва да ускори процеса на вземане на решения по въпросите на отбраната и да намали зависимостта си от трети държави“, посочи докладчикът по Общата политика за сигурност и отбрана Том Ванденкенделаре.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments