ЕС одобри по-ниските такси при банкови преводи

0
57
Банкноти, евро. Снимка: wikimedia commons
Euro. Снимка: wikimedia commons

Съветът на ЕС, обединяващ министри от държавите членки, съобщи, че е приел в понеделник промени, с които се уеднаквяват разходите за трансгранични плащания в евро между страните от еврозоната и тези извън нея, и се повишава прозрачността при таксите, свързани с услуги по превалутиране.

От 2002 г. се прилагат едни и същи такси за трансгранични и национални плащания в евро в еврозоната, но трансграничните плащания в евро от държави извън еврозоната се облагат с високи такси, се отбелязва в съобщението. С промените ще се уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро за услуги като кредитни преводи, плащания с карта или теглене на пари в брой с таксите за съответните национални плащания на същата стойност в националната валута на държавата от ЕС, където се намира доставчикът на платежни услуги на ползвателя на тези услуги.

Благодарение на мярката ползите от евтините трансгранични преводи в евро ще обхванат още 150 милиона потребители извън еврозоната и 2.5 милиарда годишно допълнителни възможни операции.

Ще се въведат още изисквания за прозрачност при таксите за превалутиране. Когато потребителите извършват картови разплащания или теглят пари в брой в чужбина, те разполагат с възможността да избират дали да платят в местната валута или в националната си валута. Според новите правила потребителите ще бъдат уведомявани за приложимите такси, преди да направят своя избор.

Това ще се постигне, като се въведе задължение за оповестяване на таксите, прилагани като процентна надценка върху всички такси за превалутиране спрямо последния (най-новия) обменен курс на Европейската централна банка. Повечето разпоредби ще започнат да се прилагат от 15 декември 2019 г., се посочва в съобщението.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments