Ердоган подписа резолюцията и Турция вече може да изпрати войски в Либия

0
545
Реджеп Ердоган. Снимка: Общомедия
Реджеп Ердоган. Снимка: Общомедия

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган подписа резолюцията, която позволява на страната да изпрати войски в Либия. Решението беше публикувано в държавния вестник на южната ни съседка. Така документът вече е официално утвърден от Анкара.

Резолюцията беше приета вчера от турския парламент по предложение именно на Ердоган. Той обяви своето намерение точно преди Нова година пред членове на управляващата партия.

В края на ноември Либия и Турция подписаха две споразумения. Едното беше за сигурността на морските граници в Източното Средиземноморие, а другото – за сътрудничество във военната област. В края на декември пък премиерът Файез ел Сарадж поиска от Анкара военна помощ в битката срещу влиятелния в източната част на страната военен командир Халифа Хафтар.

Резолюцията на Турция идва в отговор на поисканата от либийското правителство помощ, предаде „Dnes.bg“.

Най-вероятно първоначално Анкара ще изпрати военни експерти, които да обучават бойците на ПНС. Също така, според публикации в медии в южната ни съседка, се обсъжда възможността за доставка на оръжия. Впоследствие може да бъдат изпратени и военни.

Резолюцията, която беше приета и разписана от Ердоган, ще важи една година. През този период Турция може да изпраща войски в Либия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments