Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия изток са мечти, които няма да се сбъднат

0
74
Президент Реджеп Ердоган
Президент Реджеп Ердоган. Снимка: Pixabay

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган се обяви срещу обявения от президента на САЩ Доналд Тръмп план за Близкия изток. Според държавния глава на южната ни съседка той застрашава мира и сигурността в региона.

Така нареченият „План на века“, с който Йерусалим беше обявен за столица на Израел, не е нищо друго освен мечти, смята Ердоган. Той е категоричен, че Турция няма да позволи обаче тези мечти да се сбъднат. Страната не признава този план, който според нея означава анексиране на палестинските територии и узурпиране на Йерусалим, предаде „БНР“.

Според Ердоган въпросният план урежда въпроса само на пръв поглед, но в действителност той е насочен към узаконяване на израелската окупация с подкрепата на САЩ.

Ердоган определи Йерусалим като „границата на търпението на мюсюлманите“. Турският президент смята, че е дълг на всички мюсюлмански държави да защитят неприкосвеността на джамията Ал Акса и правата на палестинците.

Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция пък сравни плана с поставяне на бомба в центъра на Йерусалим.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу също разкритикува едностранния характер на предложението. Според него планът е в нарушение на международното право.
Имамоглу посочи, че истинският събеседник за този план – Палестина, просто липсва. САЩ и Израел са си го написали и оповестили сами. А по този начин няма как да бъде постигнат мир. Имамоглу подчерта, че целият свят знае, че статутът на Йерусалим не може да бъде променян с едностранни действия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments