Епидемиолог: Трябва да бъдат защитени 70% от гражданите, за да се самоограничи COVID-19

0
116
Ваксина срещу коронавирус
Снимка: Pixabay

Епидемиологът и специалист по инфекциозни болести д-р Христиана Бацелова е категорична, че трябва да бъдат защитени 70% от гражданите, за да се самоограничини COVID-19. Тя каза пред „bTV“, че тази бройка не е била избрана случайно. Тя е плод на сериозни проучвания. Изчислено е на базата на епидемиологията на коронавирусната инфекция, на това как се разпространява и какъв е механизмът на нейното предаване.

Големият въпрос е дали ако се постигне ваксиниране на 40% от населението и 30 на сто са преболедували COVID-19, това означава, че 70% от хората са защитени и целта е постигната. Според д-р Бацелова не може да се каже със сигурност. Ако се говори за заболяване като варицела, отговорът би бил положителен, но когато става въпрос за коронавируса, това не е сигурно. Причината е, че не се знае доколко са защитени тези, които вече са го преболедували и за колко време.

Д-р Бацелова оцени положително начина, по който Израел успя толкова бързо да ваксинира своето население. Тя изнесе данни, според които едва 0,004% от имунизираните са се заразили. Тези, които са били настанени в болница, са още по-малък процент.

В Израел в момента започват проучвания за ефекта на ваксините върху бременните. В САЩ пък ще правят изследвания дали могат да се прилагат на деца над 12 години.
Според д-р Бацелова е добре подрастващите да бъдат обхванати и то преди началото на следващата учебна година.

Специалистът е на мнение, че личните лекари трябва да отделят повече внимание и да запознават своите възрастни пациенти с ваксините, за да могат те да вземат информирано решение дали да си ги поставят, или не.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments