Епидемиолог: Наблюдава се отпускане след първата доза от ваксината и последващо заразяване

0
212
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

След поставянето на първата доза от ваксината срещу COVID-19 хората се отпускат и се наблюдава тенденция след това те да се заразяват. Това обяви пред „БНТ“ епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Под отпускане тя визира сваляне на маските и неспазване на наложените противоепидемични мерки. Д-р Бацелова е категорична, че ваксината не е причината за последващото заразяване. По нейните думи препаратите не могат да ни разболеят.

Според д-р Бацелова и трите ваксини, които са налични в България, са с еднакъв профил на безопасност. Тя счита, че препаратите сами по себе си не могат да доведат до фатален край.

Но хората трябва да знаят, че имунитет се изгражда едва 14 дни след поставянето на втората доза, а не след първата.

Що се отнася до това дали хората, които са се заразили след първата игла и после имат отрицателен PCR тест трябва да си поставят и втората доза д-р Бацелова е на мнение, че това е необходимо. Но след като премине 14-дневният реконвалесцентен период.

Епидемиологът коментира и нарастващия брой на новорегистрираните случаи. Според нея това се дължи на проблеми в социалния фактор у нас. Както и на недоверието към маските, които по нейните думи доказано предпазват от заразяване.

Д-р Бацелова подчерта, че коронавирусът е въздушно-капкова инфекция и няма как да се предава, без да има контакт.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments