ЕП започва преговори със САЩ за митата за промишлени стоки

0
49
Европейски парламент
Европейски парламент. Снимка: wikimedia commons

Евродепутати одобриха днес Европейският парламент да започне преговори със САЩ по споразумение за понижаване на митата за промишлени стоки, предаде „Ройтерс“.

Комисията по международна търговия на европарламента подкрепи с 21 на 17 гласа резолюция, насърчаваща 28-те страни членки да подкрепят мандати за преговори, предложени от Европейската комисия.

Резолюцията, която ще бъде гласувана в пленарна зала през март, не е задължаваща, но има значение за евентуални преговори със САЩ, предвид че европарламентът трябва да одобри всяка сключена сделка.

Крайният текст определя и условия за преговорите: те трябва да включват коли и части за коли, да изключват селското стопанство и да бъдат прекъснати, ако Вашингтон наложи наказателни мерки, например за вноса на автомобили от ЕС. САЩ също така трябва да премахнат тарифите за алуминий и стомана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обещал на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засега да не налага допълнителни вносни мита за европейските автомобили. Това заяви Юнкер в интервю за германския в. „Щутгартер цайтунг“, цитирано от „Ройтерс“.

Поверителен доклад на министерството на търговията на САЩ, изпратен до Тръмп през уикенда, се очаква да проправи път за заплахата от въвеждане на мита до 25 на сто за вносните автомобили и авточасти с аргумента, че този внос застрашава националната сигурност.

Юнкер добави, че ако Тръмп все пак наложи мита за европейските коли, ЕС ще реагира незабавно и няма да се чувства задължен да спази обещанието си за купуване на по-големи количества соя и втечнен газ от САЩ.

Най-трудната част от търговските преговори между Европа и САЩ тепърва предстои, заяви по-рано германският министър на икономиката Петер Алтмайер пред радио „Дойчландфунк“. „Все още не сме там, където бихме искали да бъдем. Може да сме изминали една трета пътя и най-трудната част сега предстои„, каза той. ЕС е готов за споразумение, с което да бъдат понижени промишлените мита, се посочва в извадка от интервюто, публикувана на сайта на радиото.

Алтмайер настоя, че ЕС не се отнася несправедливо към САЩ. Той определи като несъстоятелен и аргумента, че вносът на автомобили от ЕС застрашава националната сигурност на Съединените щати. Брюксел и Вашингтон би трябвало много повече да говорят за това как да понижат всички мита до единно равнище, „най-добре до нулево“, заяви министърът. Миналото е показало, че търговските проблеми могат да бъдат разрешени. Важно е да се запази хладнокръвие, подчерта той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments