ЕНП ще обсъди изключването на Виктор Орбан на 20 март

0
70
Виктор Орбан. Снимка: wikimedia commons
Виктор Орбан. Снимка: wikimedia commons

Дванадесет национални партии, членуващи в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), официално поискаха изключването на популисткия премиер на Унгария Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“, заяви лидерът на партията в понеделник.

Дванадесет партии от ЕНП от девет страни поискаха изключване или отстраняване на Фидес“, заяви лидерът на партията Жозеф Доул, добавяйки, че въпросът ще бъде обсъден на среща на 20 март.

ЕНП е най-голямата партия в Европейския парламент и включва основните дясноцентристки движения в Европа, включително ХДС на Ангела Меркел.

Преди дни Европейската народна партия (ЕНП) и баварската консервативна партия ХСС се разграничиха от унгарския премиер Виктор Орбан. Манфред Вебер, заместник-председател на ХСС и водещ кандидат на ЕНП на европейските избори, заяви за в. „Зюддойче Цайтунг“, че част от неотдавнашната реч на Орбан за положението на нацията и кампанията срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер са предизвикали в ЕНП „голямо неразбиране и раздразнение“. Той намира „някои формулировки за неприемливи“.

Според Вебер не може да принадлежиш на ЕНП и да водиш кампания срещу действащия председател на ЕК, който е от ЕНП. Орбан „трябва да признае, че в момента се отдалечава все повече от ЕНП“, каза Вебер за в „Зюддойче Цайтунг“.

Баварският министър-председател Маркус Зьодер се изказа по същия начин. Той заявява за в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, че избрания от Орбан път за съжаление „е в грешна посока“.

Изявленията на Вебер и Зьодер показват промяна на курса на ХСС. Досега баварската консервативна партия по-скоро подкрепяше Орбан и го канеше на свои заседания.

Канцлерът Ангела Меркел има дистанцирано отношение към Орбан. Тя го критикува индиректно като заяви, че Жан-Клод Юнкер има нейната пълна подкрепа.

Според списание „Шпигел“ изявленията на Манфред Вебер и Маркус Зьодер звучат като последно предупреждение към Орбан и като ултиматум към Унгария.

В понеделник от „Демократи за силна България“ също поискаха партията на Орбан „Фидес“ да бъде изключена от Европейската народна партия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments