Енергийният министър: Ще се разгледат лицензите на енергийните фирми, за да няма спекулации с потребителите

0
35
Министър Андрей Живков
Министър Андрей Живков. Снимка: Министерство на енергетиката

Лицензионният режим за търговците на енергийната борса ще бъде преразгледан, за да няма съмнение, че електроенергия се продава от компании, които не притежават нужната компетентност или че платформата се използва за спекула на гърба на потребителите. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков по време на кръгла маса за проблемите в енергетиката, организирана от президента Румен Радев. Енергийният министър коментира:

„Промените в наредбата за лицензиране са част от краткосрочните мерки, с които да се посрещне ценовата криза. От 1 ноември влиза в сила нова методика за промяна на цената на доставчик от последна инстанция, която ще остави едни реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електроенергия. Става дума за цели 256 000 дружества.“

Живков призна, че не става дума за огромни суми, но пък при натрупването на няколко ефективни мерки ефектът може да бъде по-сериозен. Той посочи, че липсата на дългосрочни договори е една от причините за настоящата криза и ще се търси промяна в тази посока. Министърът разясни, че ако се върви към краткосрочни мерки за подпомагане на бизнеса, те трябва да бъдат по-скоро финансови, отколкото промяна в нормативни документи. Според него причината е, защото промяната ще отнеме повече време, а е нужно да се действа спешно. Премиерът Стефан Янев обясни:

Всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си. Окончателният пакет мерки за подкрепа на потребителите ще бъде приет от министерския съвет в сряда преди заминаването на президента Румен Радев за Европейския съвет.“

Румен Радев е категоричен, че несъвършенствата в нормативната база сега излизат наяве. Според него управляващите през последните 10 години не са следвали никаква стратегия в енергийния сектор, не са въвели в експлоатация нито една базова мощност и са спомогнали с действията си за натрупване на дългове в системата. По думите на държавния глава Европейската комисия обявява мерки, но най-важната за България липсва – намаляване на цената на емисиите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments