Енергийният министър: Ще плащаме с 40% по-скъп газ, ако не купуваме от Русия

0
18
Александър Николов
Александър Николов. Снимка: Министерски съвет

България ще заплаща природният газ с 40% по-скъпо, ако не го закупува от Русия. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов, предаде „БНТ“.

Днес той е извикан от ресорната комисия в Народното събрание, където отговаря на въпроси на депутатите.

Николов обяви още, че не се притеснявал за доставките на нефт и сходни продукти. Причината е, че собственикът на рафинерията в Бургас бил регистриран в Швейцария. Затова нямало значение, че зад него стои петролната група от Русия „Лукойл“.

Министърът призова да не се създава излишно напрежение в обществото.

В същото време малко по-рано президентът на Русия Владимир Путин отправи предупреждение към другите държави именно заради ситуацията в енергийния сектор.

„Ситуацията в енергийната сфера се влошава заради непазарни, груби мерки, включително административен натиск върху нашата компания „Газпром“ в няколко европейски страни. Наблюдаваме поредния опит на партньорите ни да прехвърлят върху Русия собствените си грешки в сферата на икономиката, енергетиката и решават възникналите във връзка с това въпроси и проблеми отново за наша сметка“, обяви той.

Държавният глава подчерта още, че се чували възможности за национализация на руски активи и ако това се случило, ситуацията можело да стигне до невиждани граници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments