Енергийният министър не очаква по-високи цени на газа през зимата

0
22
Министър Росен Христов
Министър Росен Христов. Снимка: БТА, Архив

Служебният министър на енергетиката Росен Христов не очаква по-високи цени на природния газ през зимата. Това обяви самият той при посещението си в Бургас. Прогнозите на неговото ведомство били, че студените месеци ще минат без особени сътресения в ценово отношение, предаде „БТА“.

Христов даде за пример цените за декември, които се очаква да бъдат в порядъка на 145 лева. И подчерта, че традиционно декември, януари и февруари синьото гориво е най-скъпо. Но той вярва, че и за тях ще се осигури природен газ в този ценови диапазон.

Христов направи инспекция на подстанция „Хоризонт“. Стана ясно, че тя ще бъде възстановена предсрочно. Това ще стане с около 15 дни по-рано. Утре щяло да приключи възстановяването на постоянната схема на работа. Самата инвестиция била на стойност 1.4 милиона лева, посочи Ангелин Цачев.

От своя страна министърът съобщи, че предстои изграждането на 200 бързи зарядни станции за автомобили в цялата страна. Те щели да бъдат в близост до подстанции, подобни на тази в Бургас.

Така за 15-20 минути голяма част от батериите ще бъдат зареждани. Терени за това щели да се търсят от местните управи. С Община Бургас вече щяло да стартира изграждането на такова съоръжение и това било по нейна инициатива.

По втори проект било предвидено изграждането на зарядни станции за водород за автобусния транспорт и тежкотоварния такъв. Тук щяла да бъде и пилотната станция за зелен водород.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments