Емил Соколов: Украйна ще спечели тази война. Няма да е лесно, но зъбите на руската мечка ще бъдат строшени

0
56
Емил Соколов
Емил Соколов. Снимка: Facebook

Политическият анализатор и доктор по История Емил Соколов публикува коментар в социалната мрежа Facebook по повод годишнината от началото на войната в Украйна. Публикуваме го без редакторска намеса:

„През 1992-ра година американският политолог Франсис Фукуяма прогонозира, че е дошъл „краят на историята“. Под това той има предвид, че либералната демокрация, капитализмът и човешките права ще се превърнат норма след края на Студената война и краха на комунизма.

30 години по-късно, на 24-ти фефруари 2022-ра, историята се завърна с трясък. Войната, която Русия започна срещу Украйна, е доказателство, че агресивният национализъм, разрухата и престъпленията срещу човечеството не са останали в 20-ти век. Напротив, в Европа днес се води една най-кървавите модерни войни. Това е война, в която Русия използва всякакви средства, за да обезкърви и обезсили Украйна. Целта е една – пълно подчинение и прекратяване на съществуването не просто на държавата Украйна, но и украинския народ.

Историята ни показа, че е жива и се пише пред очите ни. Но от ужаса на войната се роди и надеждата. Надеждата, че Европа може да превъзмогне дребните препирни и да се обедини, за да защити свободата и демокрацията не само в Украйна, но и по света. Да, това, което след Брекзит и Тръмп все повече изглеждаше като един разпадащ се Европейски съюз и изолационистки-настроена Америка се оказа просто временно явление.

Войната в Украйна събуди Америка и Европа от дълбокия зимен сън, в който бяха изпаднали през последните години. Показа им, че историята не е приключила и че свободата трябва да се брани всеки ден с всички сили. Всъщност, това ни го показа народът на Украйна, който въпреки жестоката атака, устоя и продължава да го прави.

Украйна израсна пред очите ни като нация и ни показа, че качества като патриотизъм, саможертва, храброст и стремеж към свобода не са отминали явления. Напротив, сега са ни нужни повече от всякога.

Украйна ще спечели тази война. Няма да е лесно, но зъбите на руската мечка ще бъдат строшени.

Украйна обаче направи много повече от това. Тя ни показа как отново да бъдем европейци, отказвайки да се подчини на агресора и отстоявайки както своята свобода, така и тази на Европа с всички сили. Но повече от всичко Украйна и нейният народ ни показаха как да бъдем хора и да не губим човешкото в себе си, въпреки ужаса, пред който е изправена. Това нито един руски танк, самолет или ракета не може да го промени.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments