Емил Пейчев: Обявяването на залив „Корал“ за защитена местност не е в полза на хората

0
766
Залив
Залив "Корал". Снимка: МОСВ

Обявяването на залив „Корал“ за защитена местност не е добра новина за Община Царево и изобщо за Черноморските общини. Това смята общественикът от Царево Емил Пейчев. Според него това решение не е в полза на хората и не го приема за нормално.

Припомняме, че вчера стана ясно, че със своя заповед екоминистър Борислав Сандов е обявил залива „Корал“ за защитена морска територия. В границите й се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са допустими само при бедствия, извънредни ситуации, аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова в периода от 1 октомври до 1 март.

Не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на защитената местност не се допуска отглеждането на аквакултури, използването на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други отпадъци, както и заустването на канализации.

Пейчев коментира, че всички тези изкуствени ограничения са удар върху поминъка на десетки и стотици семейства. Той се притеснява, че щом това е станало веднъж в Царево, утре може да се случи и на други места по морето, а тогава засегнатите ще са хиляди.

„През последните месеци няколко пъти ме уверяваха, че каквито и да е било промени около „Корал“ ще бъдат въведени само след обществено обсъждане и запознаване с мнението на хората от Царево. Обаче такова обществено обсъждане нямаше. Гласовете на хората не бяха чути.“, твърди общественикът и добавя:

„Не знам с какво един коридори за плавателни средства пред един плаж могат да пречат на биоразнообразието в морето. Не приемам за нормално да спрат от движение моторни или ветроходни лодки. Извинявайте, но море без рибарски лодки и рибари е като някаква грозна картина…, нарисувана от чиновник, който стои на бюро някъде навътре из сушата, а не на морския бряг. Поне са оставили възможност за рибарите да извършват риболов от октомври до март. Иначе подигравката щеше да е пълна. Не, че в този си вид решението не е подигравка с хората от Царево.“

По-рано днес рибари се събраха, за да изразят недоволството си срещу решението. Те го определиха „корупционна схема“ и смятат, че нарушава интересите на хора от две общини. По думите им в този район има най-много лодки от дребномащабния риболов – около 340.

Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев заяви, че министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов крие заповедта, тя била лобистка и противоконституционна, защото нарушавала правата на български граждани.

Според министър Сандов обаче благодарение на решението му там ще се възпроизвеждат рибните популации и ще има повече риби, което било в интерес на рибарите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments