Емил Пейчев: Няма да напусна ОбС-Царево, кметът Лапчев да си подаде оставката!

0
858
Емил Пейчев
Емил Пейчев. Снимка: Личен архив

Общественикът и опозиционер Емил Пейчев е категоричен, че няма да напусне Общинския съвет в Царево и по този начин да предаде гражданите, които са гласували за него. Според него по-скоро кметът Георги Лапчев е този, който трябва да се оттегли от поста си заради несправянето с управлението на града. Така той отговори на приетата от местния парламент декларация, с която се иска оставката му.

Пред Искра.бг Пейчев разказа, че на местните избори през 2019 година е бил кандидат за кмет и е заел второто място след Лапчев. Тогава по време на кампанията от Областната дирекция на МВР в Бургас са извършили арести на тартори в махалите и на приближени до кмета лица, защото е имало информация, че те упражняват натиск върху гласоподавателите в общината.

Именно от този момент нататък атаките срещу Пейчев от страна на управляващите от ГЕРБ не са спрели.

„Резултатът от изборите показа, че съм втора политическа сила след Георги Лапчев и типично за поведението му е след избори да търси разплата с кандидатите за това, че са се осмелили да се кандидатират, понеже той го приема много лично. Януари месец през 2020 г. бях заплашен с предупреждение за разправа с физическа сила, за да се оттегля от Общинския съвет. Аз съм принципен човек и не мога да допусна, че чрез мутренско поведение управляващите от ПП ГЕРБ в Царево, ще ме принудят да напусна местния парламент. Няма да предам принципите си и хората, които са ме избрали“, категоричен е Пейчев.

От този момент той и хората около него са обект на непрекъснати проверки.

Пейчев даде разяснения и за сигналите, които е внасял самият той през годините като два от тях са били в КПКОНПИ срещу председателя на Общинския съвет в Царево Таня Янева и в Специализираната прокуратура срещу кмета Георги Лапчев.

Сигналът срещу Янчева се отнася за това, че същата с нейния електроенен подпис като юрист е създала три търговски дружества, на които Общинският съвет дарява 1000 декара земеделска земя. Тогава КПКОНПИ открива конфликт на интереси, но Янчева обжалва на по-горна инстанция решението и то е било отменено.

Пейчев е внасял сигнал и срещу председателя на ГЕРБ в Царево Даниел Николов, който е бил за това, че същият при приемането на бюджетната рамка за 2020 година е бил член на Управителния съвет на „Волейболния клуб“, а в същото време е участвал в гласуването да бъде изплатена субсидия в размер на 80 000 лева на същия този клуб.

Сигналът в Специализираната прокуратура срещу Георги Лапчев е бил за даренията, които се правят в Община Царево от собственици на къмпинги.

„Безумно е да управляваш общината повече от десет години и да не измислиш и приложиш адекватно решение за урегулиране собствеността на тези хора. Имам десетки оплаквания от потърпевши граждани. Целта на този сигнал е в посока единствено и само незаконното принуждаване на стотици хора да правят дарение на общината. Не съм съгласен да ми бъде вменявана вина за неуспехите на досегашното управление“, обяви Пейчев.

Той е категоричен, че истинската причина да няма Общ устройствен план е в Община Царево, а не в министерството, но самият Лапчев не бил от хората, които поемат отговорност. Затова и непрекъснато били пускани сигнали срещу Пейчев и неговите близки, като всичко това по неговите думи се случвало през трети лица, които били приближени до кмета.

Пейчев обясни още, че през цялото време е входирал искания да му бъде предоставена информация за приходите от такса смет, както и за разходите за командировки на служителите, постъпилите дарения в общината и мотивът на дарителите да го правят. Той е искал информация и за конкретни обекти като спортната зала например. Но за всичко все още чака отговор. Многократно бил отправял питания и до кмета от трибуната на Общинския съвет, но той отказвал да отговаря на неговите въпроси.

Пейчев даде разяснения и за медицинския център като подчерта, че той винаги е бил „за“ това да има адекватна медицинска грижа в Община Царево. Но е бил против да се тегли заем от 8 милиона лева, който да бъде изплащан от всички граждани.

„Беше ни предложено за гласуване да сключим меморандум с болница „Пирогов“, което решение се подкрепи единодушно от всички ни. В последствие ни беше предложено да вземем решение, да бъде изтеглен дългосрочен дълг в размер на 8 000 000 лв. Както аз, така и всички колеги от опозицията, поискахме пълната документация за въпросния медицински център. Поискахме я от трибуната, поискахме я на общественото обсъждане, поискахме я и по достъпа на обществена информация. До този момент все още чакаме, но Община Царево умело прикрива всичко“, посочи Пейчев.

От опозицията са изпратили писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който е бил категоричен, че болница „Пирогов“ не поема никакви ангажименти към въпросния медицински център. А се е оказало при извършени проверки на МВР, че в него вече има апаратура за 1 милион лева.

„Относно разиграния театър с декларацията, входирана в администрацията на Общинския съвет, ще кажа, че твърденията в нея са абсолютно неоснователни и безпочвени, тъй като е ясно, че аз не съм назначен от кмета или съветниците на ГЕРБ, а съм избран от гражданите на Община Царево. Колкото и да не са съгласни с този факт, след две години има избори нека хората преценят кой да ги представлява“, категоричен е още Пейчев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments