Емил Пейчев: Не съм подавал сигнали в прокуратурата срещу собствениците на къмпинги!

0
1282
Емил Пейчев
Емил Пейчев. Снимка: Личен архив

Общественикът и опозиционер Емил Пейчев беше категоричен пред Искра.бг, че не е подавал сигнали в прокуратурата срещу собствениците на къмпинги в Община Царево. Повод за неговия коментар е проведено вчера обсъждане за Общ устройствен план и плана за парк „Странджа“, организирано от местната управа. На него са присъствали част от собствениците на къмпинги, които явно са били подведени за сигнала, който е подал в прокуратурата Емил Пейчев.

Пред Искра.бг общественикът подчерта, че той е бил срещу кмета на Царево Георги Лапчев и това е неоспорим факт, че защото сигналът е бил до Специализираната прокуратура.

„Така беше планувано, че ще бъде обсъждането за Общ устройствен план и плана за парк „Странджа“, но според мен кметът се опитва по всякакъв начин да се оправдава със сигнали, които аз пускам срещу него за разкрити от мен корупционни схеми и далавери. Конкретно става въпрос за един сигнал, който бях подал във връзка с даренията, които постъпват в нашата община. От 2011 година, когато Лапчев реално е начело на нашата община, започна едно завишаване на хората, които желаят да правят дарения. Първоначално това не ми правеше никакво впечатление, но през последните години постепенно сумата набъбна от 10 000 лева до 200 000 лева. Получава се така, че по моя информация и по оплакване на немалко хора, които достигат до мен, но не желаят реално да застанат с имената си, те принуждават собствениците на терени в районите на плажа на община Царево и тези, които са земеделска земя, да дават дарения. Те са точно фиксирани, а именно 250 лева за бунгало и каравана и 100 лева за палатка. Това дарение аз го приемем като „такса спокойствие“, обясни Пейчев.

Той подчерта, че тези хора наистина развиват търговска дейност, в което няма нищо укоримо. Проблемът за него е, че кметът умишлено не им казва, че има законов начин да бъде урегулирана тяхната дейност и те да работят безпроблемно. По думите на Пейчев това може да се случи с проект за преместваеми обекти, който да бъде съгласуван с РИОСВ и Министерството на земеделието, след което общината да издаде разрешение за поставяем обект, като това може да бъде за срок от 1 до 5 години.

„Немалко хора са го направили това нещо и вие преди време отразихте един случай на „Арапя“ за парник за аспержи. Това е реално един приближен до тях човек и по този начин колкото и да е странно дори като парник за аспержи е много по-законен, отколкото останалата част“, подчерта Пейчев.

Чуйте цялото интервю с Емил Пейчев в следващия звуков файл:

 

Той обяви, че сигналът, който е подал в прокуратурата, не е бил да насочи вниманието на държавното обвинение към това дали са законно поставени караваните и бунгалата, а към това, че кметът няма права да събира по този начин пари от тези хора, а той трябва да им покаже какъв е пътят при положение, че няма Общ устройствен план. От своя страна прокуратурата е отказала да започне разследване по случая с даренията, съобщи още Пейчев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments