Емил Пейчев: Фирма, близка до местната власт в Царево, извозва земни маси на незаконно депо

0
711
Незаконно депо
Незаконно депо. Снимка: Емил Пейчев

Фирма, близка до местната власт в Царево, извозва земни маси и строителни отпадъци на незаконно депо. За това сигнализира пред Искра.бг общественикът Емил Пейчев. Самият той е бил уведомен от съвестни граждани.

Пейчев обясни пред Искра.бг, че депото се намира в зона „Север“, зад бензиностанция „Петрол“. Преди години там е била една от емблематичните дискотеки в Царево, която се е казвала „Мелодия“.

„Територията е общинска и там в момента има депонирани стотици кубици, да не кажа и хиляди кубици, земна маса. Реално Общината има регламентирано такова депо, което е извън града, в посока село Изгрев. Но за да отидеш да депонираш там, трябва да платиш в Общината. Моята информация от местни хора, които ме сигнализираха, е, че една-единствена фирма си е позволила да направи това нерегламентирано депо – фирма, която е приближена до местната власт“, обясни общественикът.

Незаконно депо
Незаконно депо. Снимка: Емил Пейчев

В момента в района, където е незаконното депо, се разпродават общински терени. Пейчев обясни, че най-често те се купуват от хора, които нямат жилища и им се дават отстъпени права на строеж.

„За да се направи депо за земна маса, трябва да има необходимите разрешителни. Такива разрешителни няма!“, категоричен беше Пейчев.

Той разкри нещо скандално:

„Моите информатори са виждали многократно зам.-кметът Георги Стоянов да присъства на депото и реално да организира по какъв начин, къде и как да се изхвърли тази земна маса. Това е много притеснително, защото лично Общината, ръководството й, в този случай, участва в това незаконно действие!“

Пейчев обясни още, че фирмата, която изхвърля земна маса на нерегламентираното депо, е същата, която работи на всички общински обекти.

Той подозира, че земните маси и строителните отпадъци, които се извозват, най-вероятно са от строителни обекти, защото в пряка близост до незаконното депо се изгражда нов квартал – Зона „Север“.

„Имам информация, че единствената фирма, която извозва и изхвърля там, е тази приближената. Всички останали фирми трябва да отидат в Общината, да си платят таксата, както е редно, и да изхвърлят на регламентираното сметище, което е на около 4-5 километра оттам“, посочи още Пейчев.

Той подчерта, че до момента фирмата си е спестила сериозна сума, изхвърляйки земни маси на незаконното депо, защото по този начин не заплаща дължимите такси в общината. И допълни:

„С тези пари можеше да направим ремонт на някоя улица. Можете да започнем ремонта на местния медицински център. И тези пари можеше реално да бъдат вкарани в бюджета и да се видят.“

Незаконно депо
Незаконно депо. Снимка: Емил Пейчев

Пейчев още днес ще подаде сигнали до компетентните органи в този случай – РИОСВ-Бургас, Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, както и до прокуратурата. Той подчерта, че в закона има точки, на база на които може да бъдат наложени санкции. Освен това общественикът се надява виновните в случай наистина да понесат своята отговорност:

„Сега ако трябва тази земна маса да се прехвърли на регламентираното депо, говорим за страшно много пари!“

Тоест, така данъкоплатците на Община Царево ще бъдат двойно ощетени – веднъж, защото фирмата не е заплатила дължимите такси и тези средства не са постъпили в местния бюджет. След това именно с парите от данъците на местните хора ще се заплати извозването на земните маси от нерегламентираното на законното депо.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments