Емил Ефтимов подчерта българския принос към усилията на НАТО за мир и сигурност

0
36
Срещата
Срещата. Снимка: МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на Военния комитети на НАТО, което се проведе на 16 май в Брюксел, Белгия. В своето изказване адмирал Ефтимов акцентира върху предизвикателствата, пред които са изправени страните от Източния фланг на НАТО по изграждането на инфраструктура и предоставянето на поддръжка от страната домакин за многонационалните формирования, които се предвижда да действат на наша територия, в случай на задействане на плановете за отбрана.

Той представи текущото състояние на предложенията за принос на нашата страна към възпирането и отбраната чрез изграждането на многонационално формирование и щабен елемент, съответно в сухопътния и морския домейн.

„Съюзниците, географски разположени в непосредствена близост до евентуалната фронтова линия, ще трябва по различен начин да решават предизвикателствата при възникване на криза или конфликт с кратък срок на предизвестие. Само чрез координиране и детайлно последващо планиране, отчитащо националните възможности и ограничения, може да се постигнат заложените цели по възпирането и отбраната в евроатлантическата зона“, подчерта адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната беше категоричен, че чрез осъвременяването и адаптирането на основните концептуални документи на Алианса и адекватна и всеобхватна оценка на риска, НАТО ще бъде в състояние да отговори на повишените изисквания към устойчивостта на съюзните системи за командване и управление, осигуряването и поддръжката, както и към въоръжените сили на държавите-членки и степента на тяхната готовност, подготовка и оперативна съвместимост.

„Адаптирането на Алианса към съвременната среда за сигурност е огромно предизвикателство пред всички страни-членки и партньори, но чрез всеобхватни, координирани и колективни действия, тази цел може да бъде постигната“, отбеляза адмирал Ефтимов.

В началото на съвещанието генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи анализ на ситуацията в евроатлантическата зона и подчерта значимостта на военната експертиза в приоритетни области, за които предстои вземането на важни политически решения за бъдещето на Алианса. Те също са и основополагащи за приемането на обща декларация по време на предстоящата Среща на върха във Вашингтон.

Проведена бе и работна среща на Комитета НАТО-Украйна във формат началници на отбраната. Представени бяха визиите на двамата стратегически командири – по операциите и по трансформацията. Обсъдени бяха ключови военни концепции и отражението, което тяхната актуализация има върху усилването на възпирането и отбраната в евроатлантическата зона, повишените изисквания към структурата на силите на Алианса и свързаната с тях необходимост от ефективно управление на човешките ресурси.

Новото нидерландско правителство не одобрява правилата на ЕС за предоставяне на убежище

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments