Елисавета Белобрадова: В училище трябва да изискват ваксинационни картони на децата

0
268
Елисавета Белобрадова
Елисавета Белобрадова. Снимка: Facebook

„Огромен пропуск в системата е, че училищата нямат задължение да изискват ваксинационни картони или профилактични карти“.

Това написа във Facebook депутатът от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ по повод ръста на случаите на коклюш в цялата страна. Според нея основната причина инфекцията да върлува в страната е свързана с това, че вече нямаме критичната маса от ваксинирани хора. Публикуваме пълния ѝ коментар без редакторска намеса:

„Две починали бебета от коклюш в кюстендилска област е трагедия.
Съболезнования на родителите.

Другата седмица ще има извънредно заседание на здравната комисия, в което ще се изслуша здравния министър по предприетите мерки в министерството.

Получавам сигнали от много родители, на които децата им са достатъчно големи, за да ходят на училище, че училищата са започнали спешно да изискват ваксинационните календари, за да се установи дали има сложени ваксини.

Това е огромен пропуск в системата, защото за разлика от детските градини, училищата нямат задължение да изискват ваксинационни картони или профилактични карти. Това трябва да се промени и подаване на информация за здравния статус на децата да бъде аст от документите, които родителите предоставят на училищата.

В България коклюш има, защото вече нямаме критичната маса от ваксинирани хора, които да образуват общия имунитет на обществото за да запазят живота на бебетата, които са били под ваксинационна възраст и е ясно, че трябва да се вземат мерки незабавно.

Това ще бъде моето предложение към „Здравната комисия“ в НС – максимална информация, която да служи на образователните институции за защита на децата.
Ваксинацията спасява животи, не фалшивите измислени новини. Всеки един от нас носи отговорност за запазване на здравето и живота на бебетата под ваксинационна възраст.

В 15 области в България са потвърдени случаи на коклюш

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments