Елисавета Белобрадова: Няма по-добър начин да коригираш системата от това да бъдеш на терен

0
61
Жилище за хора с умствена изостаналост в Нова Загора
Жилище за хора с умствена изостаналост в Нова Загора. Снимка: Елисавета Белобрадова, Facebook

Депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Елисавета Белобрадова посети защитено жилище за хора с умствена изостаналост в Нова Загора, където се срещна със социалните работници и настанените да живеят в него. 

Тя похвали персонала за всеотдайната грижа за хората, които много често не са посещавани от своите роднини. Пред нея директорката на дома е изразила своето недоумение защо трябва на всеки три години да ходи до ТЕЛК, след като умствената изостаналост не е болест. Белобрадова, в ролята си на народен представител, е поела ангажимент да проучи проблема и да направи всичко възможно да бъде решен.

Ето какво разказва самата тя за посещението си в жилище за хора с умствена изостаналост в Нова Загора. 

„Топло, уютно и истински дом. Почти всички живеят там от повече от десет години, защото нямат къде да отидат и не могат да се справят сами в живота. След затварянето на домовете и настаняването на хората в по-малки и персонализирани услуги, разлика има много голяма.

Разгледах папките с работата на всеки един, говорих с тях, показаха ми картинките с менюто, които сами избират и помагат да се сготви.

Социалните работници бяха страхотни, стаите – светли, та и на мен малко ми просветна.

Поговорихме и за лошите неща.

Хората, настанени в жилището, имат роднини, но никой не ги посещава. Единственото семейство, което имат, са социалните работници.

Говорихме си за това, че понякога компенсациите се застъпват и държавата дала пари за асистенстска помощ по ТЕЛК и предоставя защитено жилище, както беше случая с Веско. Истински се впечатлих от желанието на директорката да спести пари на държавата.

„Умствената изостаналост не е болест“ ми каза директорката в недоумение защо на всеки три години трябва да ходи до ТЕЛК.

Дадоха ми задачи, отивам да ги проуча и изпълня. Няма по-добър начин да коригираш системата от това да бъдеш на терен. Благодаря на Кремена Петрова за подкрепата на местно ниво.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments