Елена Дюлгерова: Лекарите щяха да оставят мъжа ми да умре, ако не бяха журналистите!

0
3862
Елена Дюлгерова. Снимка: Личен архив
Елена Дюлгерова. Снимка: Личен архив

Мъжът ми Тодор Карастоянов е приет за лечение в Окръжна болница „Света Ана“ – София. Той е в критично състояние, а първоначално получи отказ за настаняване от лекарските екипи. Сега трябваше да е вкъщи и да чакам най-лошото, ако не бе шумът, който се вдигна в медиите.

Това заяви журналистът Елена Дюлгерова пред Искра.бг по повод влошеното здраве на любимия ѝ човек. Жената е преминала през истински кошмар, за да се пребори за правото на избраника си да остане под лекарско наблюдение. Ето какво разказа пред екипа ни:

Намирам се в къщата ми в Костенец. Мъжът ми получи инсулт преди 3 години и два месеца. После имаше подобрение, въпреки редицата съпътстващи го заболявания – диабет, сърдечна и бъбречна недостатъчност и други проблеми. В неделя отново се почувства зле. Заварих го в ужасно състояние и помислих, че е получил втори инсулт – с пареза на лицето, агресивен, неспособен да стане и с лош поток на мисълта. Позвъних на невролог от Костенец, който и преди го е гледал – доктор Кошева. Тя дойде и даде становище, че не е претърпял втори инсулт, а са се активизирали съпътстващите го заболявания. По тази причина решихме да го оставим у дома.

Нямало подобрение. По тази причина вчера Елена повикала екип на Бърза помощ, който го откарал в болница „Света Ана“. Трима силни мъже го занесли до носилката в специализираната кола – техни познати. Мъжът ѝ бил единствено по чорапи, с памперс и увит в одеяло:

И линейката потегли… Аз нямаше как да тръгна с тях, защото после би било невъзможно да се прибера, тъй като обстановката в страната е сложна, а аз нямам документи, че живея тук.

Жената се разбрала с приятели от София, че ще следят случващото се и ще я държат в течение. Цял ден лекарите му правили изследвания, но в 18:30 получила обаждане. Гласът в слушалката я призовал да отиде и да прибере близкия си човек:

Мотивите да си го прибера бяха елементарни. Обади ми се една лекарка и ми съобщи, че са направили обстойни прегледи на съпруга ми. Резултатите обаче показали, че не се нуждае от болнично лечение. Представяте ли си? А той може да си отиде всеки момент…

Така отправила призив за помощ, на който се отзовахме редица журналисти. След множество сигнали и телефонни разговори, Тодор вече получава адекватни грижи. Елена обаче твърди, че проблемът не е разрешен и остава:

Ако беше някоя жена, която няма сили да се пребори, сега най-вероятно щеше да е прибрала мъжа си и да го чака да почине. Не е нормално да се лекуват граждани от коронавирус, а останалите да се оставят на произвола на съдбата. За мен това е убийство! Да оставиш един човек да умре… Просто е убийство! Аз излязох лошата и нагла жена, която е заплашвала с медии. Не съм го правила – просто потърсих гласност.

Елена Дюлгерова изказа благодарността си към всички свои колеги. Без намесата на медиите случаят най-вероятно би завършил с трагичен сценарий:

Има журналистика! Не трябва да мълчим! Трябва да гледаме работата си – иначе докато трае извънредното положение, много други хора ще умират от различни заболявания, а историите им ще останат нечути. Наистина съм благодарна на всички за съдействието и помощта, които ми оказаха в този труден момент! Никога няма да забравя това…

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments