Елена Чернева-Маркова е новият заместник-омбудсман

0
467
заместник-омбудсман Елена Чернева - Маркова
Снимка: Скрийншот от видео на Омбудсман на Република България

Омбудсманът доц. Диана Ковачева представи на 16 юли пред депутатите от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание кандидатурата на Елена Чернева – Маркова за поста заместник-омбудсман.

Тя бе предложена от Съюза на юристите в България, Български адвокати за правата на човека, Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“, Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и Център за изследване на демокрацията, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Гласуването ѝ за зам.-омбудсман се проведе днес в пленарната зала, като кандидатурата ѝ бе одобрена с 93 гласа „за“.

Елена Чернева-Маркова е юрист с 30-годишна практика в областта на гражданското, трудовото и административното право. Била е дългогодишен ръководител на Националното бюро за правна помощ, където се е занимавала активно с проблеми, свързани с права и свободи на гражданите.

По нейна инициатива са се създали нови инструменти опазващи правата на гражданите, като националната телефонна линия за първична правна помощ. Укрепили са се националните центрове по консултиране и се е разширила групата хора, възползващи се от безплатна правна помощ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments