Електронна платформа „Възмездие“ ще позволи на гражданите реално участие във властта

9
1062
Електронна платформа Възмездие
Електронна платформа Възмездие. Снимка: Росен Миленов

Гражданите ще могат да имат реално участие във властта чрез електронна

платформа „Възмездие“. Тя ще бъде пусната следващата седмица, като нейни създатели са Росен Миленов и група граждани от България и чужбина. Целта на платформата е хората да участват директно в правителството, парламента и общинските съвети по места. Това ще става чрез гласуване.

Гражданите ще могат да изразяват своето мнение по всеки един въпрос, законопроект, докладна записка или друго решение, което взимат властите. А депутатите, кметовете, министрите и премиерът, които са излъчени от „Възмездие“, ще трябва да се съобразяват с мнението на хората. Реално те просто ще привеждат в изпълнение волята на гражданите. Няма да могат да взимат решения сами. За да може платформата да вкара свои народни представители в парламента, ще бъде създадена политическа партия, която ще носи същото име – „Възмездие“, съобщи пред Искра.бг Росен Миленов. И обясни:

„Платформата е готова. Другата седмица ще я пуснем като клип в демоверсия, за да се запознаят хората с начина на функциониране. Тя прилича на социалната мрежа Facebook, но има три панела – предложения, обсъждания и гласуване. Приложението ще се сваля на всяко едно устройство. Целта е електронна пряка демокрация. Това е философията. Още на избори ще се участва с тази платформа и след това каквото бъде гласувано на платформата, такава воля ще изразяват представителите в Народното събрание и в Общинския съвет. Още няма партия, но идеята е да се участва на избори, за да се вкарат всички в управлението на държавата и всеки да има равен глас. Народните представители ще ги превърнем в технически секретари. Законопроектът ще минава през обсъждане на платформата. Или може член на платформата да направи предложение. И това, което генерира 30% подкрепа, ще отива на втора стъпка – обсъждане и след това на трета стъпка – гласуване. Трябва да се приложи пряката демокрация. Не някой да спуска кандидатите за народни представители, а членовете на платформата да ги предлагат. Всеки ще бъде с равен глас. Няма да има членове, няма да има водачи.“

Според Миленов по този начин ще се елиминира напълно външното вмешателство под формата на пари и влияние на властови кръгове. Гражданите ще участват пряко и в избирането на редица ръководни постове в държавата – такава е идеята на създателите на платформата. Хората директно ще гласуват, например, за членовете на Висшия съдебен съвет, които не са от прокурорската и съдийската колегия. Идеята е да има по един представител от всяка област. Освен това гражданите ще могат да избират пряко и ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Хората ще гласуват и за главен прокурор. Изборът ще бъде пряк, както е в момента за президент на държавата. Създателите на платформата ще настояват и за реално провеждане на национални референдуми в България, защото в момента с високите праговете от 400 000 подписа, те на практика отсъстват от обществения живот. Освен това от „Възмездие“ планират да премахнат изискването допитването да се счита за валидно, ако на него са гласували не по-малко от участвалите в последните парламентарни избори.

„По Венецианската конвенция към Съвета на Европа няма изискване за кворум. Търсим гражданско участие навсякъде. Не може органи да се избират, както е сега, от политиците. А потърпевши са цялото общество“, каза още Миленов.

Той подкрепя категорично многохилядните антиправителствени протести. Всеки ден Миленов и неговите сподвижници участват в тях. Те са били първи пред Президентството в деня, в който се провеждаше акцията на прокуратурата и бяха извършени обиски и арести.

„Акцията беше по изключително извън рамките на закона начин – влизане с качулки на въоръжени хора в сграда, охранявана от НСО, където президентът има имунитет. Това се прави, за да се прикрият на друга група престъпленията – на изпълнителната власт. Акцията е, за да се отклони вниманието. Прокуратурата е назначена и няма как да провери своя господар. Назначена е от Делян Пеевски и Бойко Борисов. Иван Гешев е на ръчно управление от Делян Пеевски“, категоричен беше той.

Според Миленов отношенията между ГЕРБ и ДПС пред публиката са едни, а зад кадър са съвсем други:

„Обръчите от фирми – това ги обединява и източването на публични средства. Те сами се издадоха от ГЕРБ, като махнаха тримата министри, които си бяха чисто назначение на ДПС, въпреки че ги представяха от квотата на Патриотите. Особено Караниколов винаги е бил протеже на ДПС.“

Абониране
Известие от
guest

9 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

Има ли нещо несъвместимо с Вашето разбиране или с Конституцията в нея да се предвиди като ОРГАН, за по-непосредственото осъществяване на властта на НАРОДА в законодателния процес, ГРАЖДАНСКА КАМАРА на НС!? (Цитирам разпоредбата записана в Чл. 1. от Основния ни закон: „ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез ОРГАНите, предвидени в тази Конституция.“) Втората ГРАЖДАНСКА КАМАРА е предлагана като допълнителен Орган на Законодателната власт с превантивни* контролни функции с цел и задача осъществяване на НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС по отношение на законотворчеството на ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ в НС? *Съдебната власт може да извършва само последващ контрол… Прочети още »

Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

Нали бихте участвали в дистанционни избори за Гражданска камара на НС, съставена от обществено признати личности, мажоритарно избирани по електронен път!? Със сравнително краткотраен мандат, примерно 1-годишен, без законодателна инициатива, но с мониторингови и контролни правомощия включващи и право на вето върху законотворчеството на политическите представители в Първата камара на НС, което може да бъде преодоляно единствено чрез национален електронен референдум!? (Електронно гласоподаване!!!) Нали сте съгласни, че предлаганото допълненително контролно-политическо разделение на функциите на Законодателния орган ще еманципира първата Камара на Политическите представители на Законодателната власт от Изпълнителната власт и, че конституирането на Втора Гражданска Камара ЩЕ ГАРАНТИРА НЕДОПУСКАНЕТО на… Прочети още »

Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

Концепция за Гражданска Камара в НС: (избирана и действаща по електронен път в условията на приближаващо електронно гласоподаване и управление) ПРЕДПОСТАВКИТЕ: 1.1 ПРАВНИТЕ са заложени в Конституцията: От чл. 1 (2): „ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез ОРГАНИте предвидени в тази Конституция.“ 1.2 ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ са налице в непрекъснато развиващата се инфраструктура от дигитални мрежи, взаимно свързващи всички държавни и общински органи и институции, всички юридически и физически лица, всеки и всичко. 1.3 ПОЛИТИЧЕСКИТЕ са липсата на доверие в Парламент и Правителство, (управляващо падението ни до дъното на класациите по социално-икономически показатели в… Прочети още »

Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

ФУНКЦИЯТА: 3.1 Превантивен граждански контрол на законотворчеството в Първата Камара на политическите представители и еманципирането на Законодателната от Изпълнителната власт. 3.2 Съгласуване на нормотворчеството в Първата Камара с волята на Народа. 3.3 Налагане на вето на нормотворчество на Първата Камара и провеждане на национален референдум (по електронен път) за потвърждаване или преодоляване на ветото. СТРУКТУРАТА: 4.1 Неприсъствен(?) ОРГАН на Народната власт в Законодателния процес съставен от личности с обществено признание, предлагани и избирани и по електронен път с мажоритарен вот от Българските граждани и примерно 12-месечен(?) мандат. (За по-широко представителство на Народа и необвързване!) 4.2 Броят на Гражданските представители зависи… Прочети още »

Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

СРЕДСТВАТА: 5.1 В условията на приближаващо Електронно гласоподаване и Електронно управление на държавата и нейните органи и институции дигиталните технологии стават основно средство за по-близо до непосредствено осъществяване на Народната власт. 5. 2 Всеки Български гражданин, по всяко време и от всяка точка на света има техническата възможност да се информира и да информира за всеки значим за нея или него процес и да участва активно в него и да гласува. 5. 3 Непосредственото осъществяване на Народната власт, технически и политически, е в ръцете и ума на всеки, който желае да участва. То е оптимално ефикасно икономически и ефективно политически.… Прочети още »

Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

НА КОИ НЕОБХОДИМОСТИ И ОЧАКВАНИЯ НА НАРОДА ОТГОВАРЯ ПРЕДЛОЖЕНАТА КОНЦЕПЦИЯ? ПО-НЕПОСРЕДСТВЕНО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, ПРОИЗТИЧАЩА ОТ НАРОДА – ДА! ПО-ШИРОКА И ПО-ПРЯКА ГРАЖДАНСКА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ – ДА! МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ – ДА! ПОВЕЧЕ ГРАЖДАНСКА ДЕМОКРАТИЧНА ВЛАСТ БЕЗ ПАРТИЙНО ПОСРЕДНИЧЕСТВО – ДА! ГРАЖДАНСКИ ПРЕВАНТИВЕН КОНТРОЛ НА ЗАКОНОТВОРЧЕСТВОТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ – ДА! ОГРАНИЧЕНО ПОЛИТИЧЕСКО ПРИВИЛЕГИРОВАНЕ НА ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПАРТИЯ – ДА! ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЕФЕКТИВНО ВЕТО НА ЛОБИСТКИ ЗАКОНИ – ДА! ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА НА ГРАЖДАНСКАТА КАМАРА – НЕ!(?) ОТДАЛЕЧАВАНЕ И ЕМАНЦИПИРАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ – ДА! ПО-УСТОЙЧИВО РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ – ДА! Н. Б. Моля… Прочети още »

Петър Кирязов
Петър Кирязов
3 години по-рано

В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НАРОДЪТ НЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАРТИИ ИЛИ НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТИ, КОИТО НЕ СА ВКЛЮЧИЛИ В ПРОГРАМИТЕ СИ ИСКАНИЯТА НА НАРОДА ДАВАЩИ МУ НЕОБХОДИМАТА ВЛАСТ ЗА ДА МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА И КОРИГИРА ПОЛИТИЧЕСКОТО ИМ ПОВЕДЕНИЕ, АКО ТО ПОДКОПАВА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УСТОИ НА РЕПУБЛИКАТА, ЧРЕЗ ВИЗИРАНАТА ВТОРА КАМАРА НА ПАРЛАМЕНТА. ВЪЗМОЖНИ СА И ФОРМАЛНИ ПРЕГОВОРИ НА КРЪГЛА МАСА И ДОГОВОРЕНОСТИ МЕЖДУ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРОТЕСТА И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОТДЕЛНИ ПОЛИТИЦИ. ВСЕКИ ПОЛИТИЧЕСКИ КАНДИДАТ-ПРЕДСТАВИТЕЛ, ЗА ДА ПОЛУЧИ ВОТА НА ГРАЖДАНИТЕ, СЕ ОЧАКВА ДА ДАДЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР НА СЛЕДНИЯ КОНТРОЛЕН ВЪПРОС: „Съгласни ли сте Конституцията да се допълни така,… Прочети още »

Milena Petkova
Milena Petkova
3 години по-рано

Подкрепям на 100 % !!! Milena Petkova

Недко
Недко
3 години по-рано

Здравейте!
Как ще става регистрцията в платформата, така, че регистрираните
да не са фантоми или мъртви души, зад които стоят отново определени олигархични и политически кръгове?
Питам, защото при такъв прибив всичко се обезмисля?