Екстрадират Митьо Очите в България на 15 февруари

0
90
Димитър Желязков
Снимка: Интерпол

Екстрадират Димитър Желязков, известен още като Митьо Очите, в България на 15 февруари (петък). Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Уважено е искането на главния прокурор за екстрадирането на Димитър Желязков от Република Турция в Република България. Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Орхана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското Министерство на правосъдието“, поясни Арнаудова, цитирана от „Фокус“.

В изпълнение на този план трима служители на ГД „Орхана“ ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден, добави Румяна Арнаудова.

До 72 часа след като Желязков стъпи на българска земя би трябвало да се гледа мярката му за неотклонение.

Припомняме, че на 5 декември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че „решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението при министъра на правосъдието в Турция.“

Митьо Очите е с повдигнато обвинение за лидер на престъпна група за рекет, изнудвания и палеж. Той беше арестуван в хотел Истанбул в компанията на несебърския общинар Бенчо Бенчев през лятото на 2018 г. От тогава до сега той е в турския арест. На 2 август в Турция бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организираната престъпна група на Желязков.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments