Експертите на ООН: Малко вероятно е радиацията от Фукушима да повиши процента на рак

0
177
Радиация.
Ядрен реактор. Снимка: Пиксабей

Научен панел на ООН потвърди предишна констатация, че радиацията от бедствието във Фукушима през 2011 г. в Япония е малко вероятно да повиши значително процента на рак и каза, че скокът на рака на щитовидната жлеза при деца се дължи на „ултрачувствителни“ скринингови методи, пише “Агенция Ройтерс”.

Фукушима беше най-тежката ядрена авария след Чернобил – експлозията на съветския реактор през 1986 г., която изпрати радиоактивен прах в голяма част от Европа. Земетресение и цунами с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер разрушават завода във Фукушима Дай-Ичи и в този момент над 160 000 жители бягат, когато радиацията се изхвърля във въздуха.

След Чернобил хората, живеещи близо до централата, са били изложени на радиоактивен йод чрез замърсено мляко. Японските власти предприемат по-ефективни действия, включително евакуации, които значително намаляват експозицията.

Два дни преди 10-ата годишнина от бедствието, Научният комитет на ООН за въздействието на атомното излъчване (UNSCEAR), който включва 52 учени от 27 държави, публикува актуализация на доклад за 2014 г., базиран на данни до края на 2019 г. В изявление на UNSCEAR се казва:

“Актуализираните (радиационни) дозови оценки за обществеността или са намалели, или са сравними с предишните оценки на Научния комитет.”

“Поради това Комитетът продължава да смята, че бъдещите ефекти върху здравето, пряко свързани с излагането на радиация, е малко вероятно да бъдат забележими.”

Наблюдава се обаче увеличаване на рака на щитовидната жлеза при деца. Щитовидната жлеза, която произвежда хормони – е най-силно изложеният на риск орган, тъй като там се концентрира радиоактивен йод. Децата са особено уязвими.

В първия кръг между 2011 и 2015 г. над 300 000 души на възраст под 18 години в района на Фукушима са били изследвани за рак на щитовидната жлеза с помощта на високочувствително ултразвуково оборудване, разкри UNSCEAR, разкривайки 116 случая на действителен или предполагаем рак.

Проучване, използващо еквивалентно оборудване в три префектури, които не са изложени на радиация от Фукушима, установи, че нивата на кисти на щитовидната жлеза, както и на възли – възможни индикации за рак – са толкова високи, колкото тези при скрининга във Фукушима, добави UNSCEAR. Комитетът заяви:

“Като се има предвид наличните доказателства, голямото увеличаване … на броя на раковите заболявания на щитовидната жлеза, открити сред изложени на радиацията деца, се оказва, че това не е резултат от облъчване.”

“По-скоро те са резултат от свръхчувствителни скринингови процедури, които разкриха разпространението на аномалии на щитовидната жлеза в популацията, които не са били открити преди това.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments