Експерти: САЩ трябва да са подготвени за по-смъртоносни бури

0
163
Снежна буря.
Снимка: Пиксабей

Смъртоносното време ще застига САЩ все по-често и Америка трябва да е подготвена да се справя по-добре с него, казват експерти, цитирани от “Асошиейтед прес”. Това се случва в момент, когато Тексас и други щати се борят със зимните бури, които преминаха по най-лошия сценарий на планиране на комунални услуги, засегнаха правителства и оставиха милиони жители без топло.

Бурите от тази седмица – с все още насоченост на изток – се вписват в модел на влошаване до краен предел заради климатичните промени, като демонстрират наново, че местните, щатските и федералните власти не са успели да направят достатъчно, за да се подготвят за по-сурово и в същото време по-опасно време.

Най-малко две дузини души са починали тази седмица, като сред причините са натравяне с дим или въглероден диоксид, докато са се борили да генерират някаква топлина в домовете си. В Оклахома Сити арктически взрив понижи температурите в столицата на щата до 14 градуса под нулата по Фаренхайт (-25 по Целзий).

“Това е различен вид буря”, каза Кендра Клементс, един от няколкото бизнесмени в Оклахома Сити, които отвориха сградите си за подслон на бездомни хора, някои с измръзване, хипотермия и лед в косите. Това също беше предвестник на това, което доставчиците на социални услуги и правителствата казват, че ще бъде прилив на повишени нужди за най-уязвимите общества, тъй като климатът и природните бедствия се влошават.

Американци по други места също са изложени на риск. Захранванията от всякакъв вид се провалиха при екстремните студове, като бяха засегнати електроцентрали, работещи с природен газ, чиято работа беше прекъсната на фона на ледените условия и в по-малка степен заради снежните виелици. Те замръзнаха и спряха да работят. Повече от 100 милиона души живеят в райони с предупреждения за сурови зимни метеорологични условия. Не се знае докога ще продължи тази ситуация, а в някои части на страната се очаква закъсненията на комуналните услуги да продължат с дни.

Кризата алармира енергийните системи в цялата страна: С влошаване на положението, свързано с климатичните промени, тежките условия, които надхвърлят историческите норми, стават все по-чести. Тексас например очаква търсенето на енергия да достигне своя връх в разгара на лятото, а не в дълбините на зимата, както се случи тази седмица.

Страшните бури идват, когато президентът Джо Байдън се стреми да похарчи до 2 трилиона долара за инвестиции в инфраструктура и чиста енергия в продължение на четири години. Байдън се ангажира да актуализира енергийната мрежа на САЩ до 2035 г. без замърсяване с въглерод, както и да санира сградите, да ремонтира пътищата и да изгради станции за зареждане на електрически превозни средства. В сряда прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви:

“Изграждането на устойчива и стабилна инфраструктура, която може да издържи на екстремни метеорологични условия и променящ се климат, ще играе съществена роля при създаването на работни места и постигането на целта на Байдън за бъдеще с нулеви нулеви емисии.”

Бурите са водещата новина тази седмица, особено в светлината на ефекта им върху ваксинирането срещу COVID-19, както и смразяването в Америка, но това не означава, че няма да станат по-често срещани, казват експерти.

“Това определено беше аномалия”, но такава, която вероятно ще се появи по-често в резултат на изменението на климата, каза Сара Ефтехарнежад, асистент по електротехника и компютърни науки в университета в Сиракуза.

“Вероятно трябва да има по-добро планиране, защото започваме да наблюдаваме по-екстремни метеорологични събития в цялата страна”, каза тя, независимо дали е силен студът в Тексас сега или пък става дума за горещата вълна в Калифорния миналата година, която предизвика смъртоносни пожари.

По-доброто прогнозиране – както краткосрочно, така и дългосрочно – би помогнало да се избегнат катастрофални провали, като текущите прекъсвания в Тексас и други щати, както и мащабните системи за съхранение, които могат да доставят електроенергия при скокове на търсенето и по-голямо разнообразие от източници на енергия, споделиха още експертите.

Изменението на климата също вреди на военната готовност. Щетите от урагана през 2018 г. във военновъздушната база Тиндал във Флорида и наводнението през 2019 г. във военновъздушната база Offutt в Небраска, например, накараха Пентагона да изпрати служители на служба да тренират във Великобритания.

Друг ураган от 2018 г., който удари лагера на Северна Каролина в Лажен, дом на една трета от мобилизираните на американския морски корпус, причини достатъчно щети, за да влоши цялостното обучение, заключиха висшите американски военни власти.

Замръзването на военните съоръжения срещу влошаващите се природни бедствия ще струва на страната трилиони. Но това трябва да се направи, каза Джоан ван Дерворт, бивш дългогодишен експерт по климата в Министерството на отбраната, сега член на мозъчния тръст на Центъра за климат и сигурност.

“Имаме очи отвъд океана, които гледат нашата уязвимост и виждат как реагираме. … Има врагове, които със сигурност ще се възползват от това.”

Майкъл Крейг, асистент по енергийни системи в Университета в Мичиган, каза, че събитията в Калифорния и Тексас показват, че “това, което имаме сега, няма да забави климатичните промени. Оттук само ще се влошава”.

Бедствието в Тексас и други щати “напомня, че критичната инфраструктура на нацията е уязвима от екстремни метеорологични явления и вече не можем да си затваряме очите за инвестициите в устойчивост, необходими за нейната защита”, каза сенатор Том Карпър, председател на комисията по околна среда и благоустройството на Сената, който се срещна с Байдън в Белия дом миналата седмица. Карпър беше категоричен:

“Разходите, свързани с борбата с изменението на климата и подобряването на устойчивостта на нашата инфраструктура, винаги ще бъдат по-малки от разходите за възстановяване или бездействие.”

Междувременно федералните регулатори проучват работата на системата за насипни енергийни мощности по време на силната зимна буря, която засегна щатите от Луизиана до Минесота.

В Тексас, където вятърната енергия е все по-голям източник на електроенергия, вятърните турбини обикновено не са оборудвани да издържат на продължителни ниски температури както в Айова, така и в други щати със студено време. Модифицирането на турбините леко, за да издържат на температури на замръзване, е една стъпка, необходима за справяне с изменението на климата, каза Рой Маккан, професор по електротехника в Университета в Арканзас.

Докато някои републикански политици, включително губернаторът на Тексас Грег Абът, се опитват да причислят вината върху вятърната и слънчевата енергия за прекъсванията, традиционните топлоцентрали, които разчитат най-вече на природен газ, осигуряват по-голямата част от енергията в щата и са по-големия проблем. Джошуа Роудс, изследовател по енергийни въпроси в Тексаския университет, коментира така:

“Цялата система беше смазана.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments