Експерти разкриха кога ще премине грипната вълна у нас

0
314
Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова. Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Пикът на грипната вълна у нас се очаква в края на месец януари и началото на месец февруари. Това обясни пред „NOVA“ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя подчерта, че в момента ситуацията със заболяването е динамична. Страната ни се намира в подножието на платото, като покачването на броя на заразените е стремглаво

За щастие се очаква, че до седмица или две този пик ще премине. Броят на заболелите също ще започне да спада

Към настоящия момент София – град, оказва се, е с едно от най-ниските равнища на заболеваемост. Според проф. Ива Христова обаче това не се дължи на липсата на такива, а на факта, че болните не се регистрират.

Освен това по данните, с които се разполага за момента, 99% от заболелите са заразени с щам А. В същото време ефективността на ваксината срещу грип тази година била много висока. 

Традиционно хората в активна възраст могат да изкарат по-леко грипа за разлика от тези, които са над 65 години и децата. Тежко протича заболяването и при хората със съпътстващи хронични заболявания. 

Проф. Ива Христова посочи, че не може да се определи кога трябва учениците да бъдат пусни в грипна ваканция и дали трябва да се удължи междусрочната. Това щяло да бъде определено според броя на заболелите хора. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments