Експерти: Пенсиите и заплатите ще се изплащат дори без приет Бюджет 2023

0
27
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

Пенсиите и заплатите в държавния сектор ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г., посочиха експерти. В момента страната работи с удължените финанси от миналата година. Припомняме в, че действието на настоящия удължен бюджет приключва 10 юни.

„В Закона за публични финанси има текстове, които определят какво се случва, когато не е приет бюджет в рамките на периода. На 11 юни продължава да действа старият закон, като се извършват разходи до размера на приходите и равни на разходите, които се извършени в същия период на миналата година. Има една съществена особеност, че е необходимо решение на НС за удължаване на прилагането на закона за бюджета за 2022 г. Причината е, че са изтекли трите месеца, които се определят като максимален срок за допустимост за удължаване от Закона за публичните финанси”, обясни изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал /АИКБ/ Добрин Иванов.

От своя страна финансистът Любомир Каримански уточни:

„Сега, за да се успокоят хората, трябва да се каже, че фискалната програма е над бюджетите. Отдолу имаме държавен бюджет и самостоятелни бюджети. За пенсионерите специално бюджета е самостоятелен. Автономните си имат приходна част, която може да покрие пенсиите.”

Икономистът Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията е категоричен, че няма притеснения за плащанията. По думите му България е в топ 5 в Европа по добър фискален баланс. Той смята:

„Ако има нещо, което се прави добре у нас, това е бюджетът. От въвеждането на Валутния съвет досега това става безпроблемно. Това, което стана миналата година беше фискална вакханалия – изключително разпускане на разходите и съответно проблем с приходите. Когато има Народно събрание, няма опасност да няма плащания.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments