Експерти: Икономическите перспективи пред Европа са мрачни

0
19
Пари, банкноти, левове
Пари. Снимка: Искра.бг, Архив

Икономическите перспективи пред Европа са мрачни, коментират експертите, след като курсът на еврото падна до нов 20-годишен минимум. Според Кузман Илиев континентът ни е най-удареният от геополитическата ситуация и даде за пример Германия:

„Моторът на европейската икономика – Германия, виждате в каква сложна ситуация е. Практически се навлиза в рецесия заради високите цени на енергоресурсите, заради множеството политики, които пречат на създаването на капацитет на производството. Като прибавите към това, че Федералният резерв е много по-смел във вдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви – при долара, се получава тази глобална несигурност. Всичко тръгва към долара и той се засилва. А ЕЦБ се забави с вдигането на лихвите”, уточни той в ефира на „NOVA“.

Това обаче няма да бъде достатъчно, за да се достигнат предходните нива на валутата, смята икономистът Георги Вулджев. Той е категоричен, че трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според него най-добрата възможност е да се запази настоящият паритет, но не изключва и сценария курсът да се срине още.

Илиев добави, че засилването на долара показва, че ще обеднеем още, защото ще внасяме чужди стоки по-скъпо.

„Търговията с храни и горива е в долари“, припомни той.

Еврото може да се обезцени още в близките години и да изгуби още покупателна способност, коментира Вулджев и посочи, че досега проблемите в Еврозоната бяха обвързани със страни като Гърция и Италия. По думите му, за да не стигнат до фалит Европейската централна банка трябваше да налива пари в тях, а като се погледнат перспективите това може да се случи и с Германия след 10 години.

Според Илиев хората не трябва да обменят парите си в долари, защото ситуацията може да се обърне.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments