Експерт за бомбените заплахи в училищата: Целта е да се всее смут

0
37
Патрулен автомобил, полиция
Патрулен автомобил. Снимка: Искра.бг, Архив

Отново се намираме в предизборна кампания, като едва преди малко повече от 6 месеца се намирахме в същата ситуациямножество бомбени заплахи заливаха училищата. Това припомни от ефира на „bTV“ специалистът по киберсигурност Любомир Тулев по повод регистрираната вчера вълна от бомбени сигнали в училищата у нас, изпратени чрез електронна поща. Според него има много сходство между вчерашната ситуация и тази отпреди няколко месеца.

„В началото тогава дори МВР излезе с информация, че зад тези заплахи не стоят българските тийнейджъри, които бяха заловени впоследствие, а по-скоро стоят хора, които не са от територията на България. Имаше дори спекулации за дългата ръка на Русия с нейните ферми и тролове, чиято цел е в моменти на дестабилизация да яхват вълната и да пускат такива съобщения. Така че – да, тогава имаше информация, че руски тролове стоят зад първоначалните такива бомбени заплахи“, напомни той.

Целта на кибертероризма е да се всее смут и да се тества държавната реакция при подобни ситуации, обясни експертът, отбелязвайки, че училищата са домакини на урните в деня на вота и в момента се тествало дали биха реагирали адекватно в изборния ден. Вследствие на бомбените заплахи в началото на годината, МВР изработи нова процедура, но имало училища, които не я спазвали добре, допълни той и поясни:

„Когато се получи бомбена заплаха, директорът на училището трябва да уведоми веднага полицията. Докато дойде неин представител, той е длъжен да организира много бърза проверка за съмнителни предмети. Но не той е този, който освобождава всъщност учениците. След като пристигне представител на МВР, той извършва проверката заедно с представители на училището. Те излизат със становище дали наистина има заплаха, или не. Тогава вече се преценява дали да се пуснат учениците, или не.“

Има начин тези мейли да отиват в „Спам кутията“ на имейлите, където им е мястото, смята Тулев. Според него, ако едно училище иска да има добра киберсигурност, трябва да ползва нещо платено и корпоративно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments