Експерт: Украйна не трябва да изоставя атомните си централи

0
6
Атомна електроцентрала (АЕЦ)
Снимка: Pixabay

Най-лошият сценарий за Украйна ще е да изоставят атомните си централи, заяви експертът по ядрена енергетик проф. Георги Касчиев. По думите му едно от най-важните изисквания за безопасното им функциониране е персоналът да е добре обучен. Той коментира пред „NOVA“:

„Една атомна централа не е предвидена на издържи на военни удари, няма никакви защити. Няма шанс да оцелее, ако бъде обстрелвана например. Могат да бъдат нанесени редица щети, които да извади енергийния блок от стоя поне за година.“

Проф. Касчиев е категоричен, че опасност съществува, ако ракета попадне в трансформаторите, което ще доведе до незабавна експлозия. По думите му не е възможно нашата старина да не научи, ако има опасност от изтичане на радиация. Той подчерта, че след „Чернобил” са създадени защити както в България, така и в съседни държави. Експертът определя последните събития като ядрено изнудване и добави:

Да припомни, че имаше много политици, които твърдяха, че страна с ядрени централи не може да бъде обект на агресия. Оказа се, че грешат.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments