Експерт: Топлофикациите у нас не могат да работят без газ

0
49
Парно отопление, радиатор
Отопление. Снимка: Pixabay

Топлофикациите у нас не могат да работят без газ, дори и въглищните, заяви категорично председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му мазутът е само при аварии, но той може да „спаси положението“ за няколко дни. Експертът предупреди, че дори и пълно газовото хранилище, ще е в полза едва за месец.

Георгиев е притеснен от факта, че все още „Булгаргаз“ не е поканил клиентите си да обсъдят какви количества природен газ ще са нужни за 2023 година. Според него по този начин компанията няма да е наясно с какво ще може да продава. Той коментира призива на Международната агенция по енергетика /МАЕ/ към Европа да намали потреблението на газ пред „bTV“:

„Ако се намали значително разхода на природен газ, производство и консумация на топлинна енергия, то на практика няма да има отопление. Икономията може да спаси в много малък процент ситуацията.“

Кремен Георгиев подчерта, че страната ни използва доста малки количества синьо гориво в сравнение с другите европейски държави.

„Сметките за парно през зимния сезон у нас ще са с около 20% по-високи след последното увеличение от 29% и намаленото ДДС с 9%“, прогнозира експертът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments