Експерт: Щамът на COVID-19 от Кент е напът да помете света

0
97
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Вариантът на коронавируса, открит за първи път в Кент, може да се превърне в доминиращ щам в света, прогнозира ръководителят на програмата за генетично наблюдение на Обединеното кралство проф. Шарън Пийкън пред подкаста на BBC Newscast. Според нея новият вариант е „помел страната“ и „най-вероятно скоро ще обхване целия свят“. Тя каза, работа по влиянието на вируса може да отнеме поне 10 години.

Вариантът от Кент вече е открит в повече от 50 държави. За първи път той беше установен през септември 2020 г. в Югоизточна Англия и бързото му разпространение през следващите месеци беше посочено като причина за въвеждането на нови правила за заключване в Обединеното кралство през януари. Проф. Пийкок, директор на консорциума COVID-19 Genomics UK, каза:

“Това, което наистина ни засегна в момента, е преносимостта.”

Тя добави:

“Щом стигнем отгоре на вируса или той се мутира, тъй като не причинява вирулентни заболявания – тогава можем да спрем да се тревожим за това. Но мисля, че в бъдеще това ще ни отнеме години. Според мен поне 10.”

Настоящите ваксини са създадени около по-ранни версии на коронавируса, но учените все още смятат, че те ще са ефективни срещу новите варианти, макар и може би не съвсем. Проф. Паун заяви, че ваксините, одобрени за употреба в Обединеното кралство, изглежда работят добре срещу съществуващите варианти на вируса в страната.

Консорциумът COVID-19 Genomics UK е мрежа от органи и лаборатории за обществено здраве и в момента анализира близо 30 000 положителни теста на ден. През последните седмици беше обяснено, че около 5-10% от положителните тестове са избрани на случаен принцип, за да бъдат изпратени за по-нататъшен анализ на генома. Консорциумът обаче обяснява, че има за цел генетично да скринира всеки положителен тест за коронавирус.

Проф. Пийкок каза пред Newscast, че макар да е нормално да се виждат варианти, само много малък брой има „специални характеристики“. Те могат да ги направят по-трансмисивни, да избегнат имунния отговор и да повлияят на ваксинацията или да имат потенциал да причинят по-тежко заболяване. Експертът, който преди това беше директор на правителствената Национална служба по инфекции, заяви:

“Това са нещата, които търсим. Бих казал, че се случва изключително рядко, но трябва да внимаваме.”

Заключението идва на фона на препоръката на Световната здравна организация, според която ваксината Oxford/AstraZeneca трябва да се използва дори в страни, които се борят с нови варианти на коронавируса.

Oxford jab предизвика спорове относно ефективността на имунизацията срещу нови варианти, дали трябва да се използва при възрастни хора и на какво времево отстояние трябва да се дават дозите, поради липса на данни.

Ранните данни от опити в Южна Африка – където един от вариантите е придобил мутации, които изглежда му помагат да избегне имунитета от ваксини и от предишни инфекции – показват, че ваксината предлага „минимална защита“ срещу леко и умерено заболяване при младите хора. Но директорът на СЗО по имунизация, д-р Катрин О’Брайън, заяви, че проучването в Южна Африка е „неубедително“ и е „правдоподобно“, че ваксината все още ще предотврати тежко заболяване.

Оксфордските учени все още очакват ваксината им да предотврати сериозно заболяване на хората, заразени с COVID-19 и които имат нужда от болнично лечение.

Междувременно премиерът Борис Джонсън призова двата милиона души, които все още не са се възползвали от въчможността да се имунизират срещу заразата, да го направят тази седмица. Той обясни, че правителството се стреми да предложи първата доза ваксина на 15 милиона души – на възраст над 70 години, здравни работници и хора, които трябва да бъдат защитени – до 15 февруари. Към вторник 13 058 298 са получили първа доза ваксина, което бележи дневно покачване от 411 812.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments