Експерт: Проявява се голяма толерантност спрямо дребните нарушения на пътя

0
65
Трафик
Трафик. Снимка: Искра.бг, архив

Бившият началник на отдел „Пътна полиция“ в София и настоящ експерт по пътна безопасност Алекси Кесяков призова да бъдем толерантни на пътя и да се гневим по-малко. В ефира на „Радио София“ той коментира, че когато човек се намира в движение по пътищата, нищо не може да се промени и е важно личното поведение, защото в момента, в който водачът отклони внимание и започне да се занимава с нещо друго – катастрофата е налице.

Проявява се голяма толерантност спрямо дребните нарушения, но реално такива няма, смята той, уточнявайки:

„Когато се натрупат 2-3 дребни нарушения и на единия, и на другия участник, много често прерастват в тежко пътнотранспортно произшествие. Освен това, когато човек свикне с дребните нарушения, той смята, че това е нормално и е неподготвен, ако се появи някаква ситуация.“

Експертът е категоричен, че на пътя няма за къде да се бърза. Той цитира данни на Агенция по безопасност, според които ежедневно приблизително 15 000 шофьори управляват превозно средство след употреба на алкохол.

Кесяков е на мнение, че обсъжданите мерки в момента са наказателни, но трябвало да има и възпитателни. Според него на пътя трябва да пазим не само свободата си, а и тялото си. Превишената скорост и дребните нарушения не са за подценяване, добави още той.

Невежеството не може да се бори единствено с глоби и наказания, заяви Кесяков, допълвайки, че са нужни възпитание и обучение, започващи от семейството, училището и шофьорските курсове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments