Експерт: Притеснителни са „предизборните“ предложения за ръст на пенсиите

0
12
Иван Нейков
Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

„Какво беше направено вчера? Бяха увеличени разходите, които трябва да бъдат направени през бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/. Но не е ясно кое от кога. Ние чисто конституционно вече нямаме заден ход и ако стенографските записи покажат, че всичко е гласувано – и 100-те лева, и 120-те лева, и увеличаването на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличаването на тавана на пенсиите – ако всичко това излезе, че е гласувано – ние назад не може да се върнем.“

Това коментира директорът на Балкански институт за социална политика и бивш министър на социалната политика Иван Нейков пред „БНР“. Според него единственият разумен вариант, който има този „не много разумен“ парламент, е да размести мерките във времето – например актуализирането на пенсиите да е от 1 януари, а другото – от 1 октомври.

Експертът е обезпокоен, че всичко това работи срещу осигурителната система. По думите му постоянно повишаваме дела на пенсията, който не е свързан с приноса на хората в пенсионна система, а е в обвързан с предизборните битки на политическите сили.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments