Експерт: Положителен резултат за амфетамин може да има и след лекарство за настинка

0
103
Лекарство
Снимка от Pixabay

Положителен резултат за амфетамин може да се даде и след употреба на комбинирани лекарства за настинка, коментира акад. Добрин Свинаров от Клиничната лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска“ в ефира на „NOVA“. По думите му това се случва заради веществото псевдоефедрин, съдържащо се в много медикаменти.

Трябва да се спазват правилата за токсикологичния анализ, категоричен е медикът. Той уточни, че в случай на негативен полеви тест човекът пак може да не е чист, но от друга страна позитивният може да е грешен. Кръвният тест е потвърдителният, поясни медикът.

„Навсякъде правилата са ясни, еднозначни и в България съществуват регулаторно лабораторни проблеми, които излизат извън рамката на тези правила. Правилото в токсикологичния анализ без значение дали говорим за клинична токсикология, за целите на криминалистиката, за целите на околната среда и други аспекти, които всеки има специфика, но принципите са едни и същи – те са прости. Тестовете задължително се извършват на две равнища – първото е откриване на евентуалната нокса. Второто задължително равнище преди вземане на всякакви мерки е потвърждение. Следователно трябва да кажем какво представляват тестовете за откриване, включително и полевите тестове, които сега се консумираха и как трябва да се извършва потвърждението, за колко време и как трябва съгласно регулаторните изисквания и наредба.“, поясни експертът и подчерта, че наредбата е архаична.

В България трябва да се направят поне 6 лаборатории, където кръвните проби да могат да се изследват, смята акад. Свинаров.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments