Експерт: Опасно е пазаруването на стоки от електронни магазин извън ЕС

0
43
Онлайн търговия
Снимка: Pixabay

Потребителите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват стоки от електронни магазини, базирани в държави извън Европейската общност. Рискът да се продават опасни продукти там е значително по-голям. За това предупреди основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова, а поводът – значителна част от последните забранени от европейските институции стоки са предлагани именно от платформи, базирани в трети страни.

„Електронни магазини и търговци от държави извън европейската общност могат да предлагат стоки, които не отговарят на европейските стандарти за безопасност – без тествания преди пускането на пазара; без покриване на изискванията на действащото в Общността законодателство по отношение безопасността на продуктите; без допълнителни мерки при информация за рискове и възникване на инциденти в практиката, дори при състояли се предварителни изпитвания и получени заключения за съответствието им с нормите и т.н. Възможно е и да не могат да бъдат приложени мерки като забрана повторното пускане на пазара, изтегляне от търговската мрежа и потребителите и унищожаване, отправяне на предупреждения и пр. Това е така, защото европейското потребителско законодателство дава най-високата степен на защита и то е задължително за всички страни-членки, но не и за останалите държави, където действат други правила“, коментира експертът пред „БНР“.

Руменова обясни, че когато потребителите попаднат на опасна стока, трябва да се обърнат към търговеца, за да му я върнат и да получат парите си обратно. Ако той откаже да възстанови заплатената сума за покупката на доказано опасен продукт, националните контролни органи могат да окажат съдействие на потребителя.

Това важи в случаите, в които стоката е закупена от държава в Европейската общност, дори производителят да е от трета страна, тъй като вносителят носи отговорността предлаганите продукти да съответстват на европейското законодателство. Когато обаче покупката е от базирана извън Европейската общност платформа за търговия, възможностите за защита са по-малки, тъй като навсякъде проверките се извършват от националните контролни органи за съответствие с действащото в дадената държава законодателство.

„Именно затова е важно преди онлайн покупка да се интересуваме кой е производителят, вносителят и търговецът на дребно, какви са съществените характеристики на стоките и има ли предупреждения за евентуални рискове дори и при обичайна употреба. Трябва да следим и за символите за безопасност, като най-разпространеният от тях е CE, но не само“, препоръча още експертът.

Справка в регистъра на европейската система за ранно оповестяване за доказано опасни стоки Safety Gate също може да предпази потребителите от рискови за здравето и живота им продукти.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments