Експерт: Медиците трябва да спазват процедури, които не са човечни

0
31
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

През последните години медиците отделят повече време за документация, отколкото да обърнат внимание на пациентите, обясни проф. Николай Габровски. По думите му се наблюдава един финансов отчет на свършеното от лекарите. Специалистът в областта подчерта, че изискванията всяка година се увеличават. Той коментира пред „NOVA“:

Ние отделяме огромна част от времето си документацията да бъде изрядна в медицински и финансов аспект, за да отчетем, че сме свършили работата си по правилен начин. Тази бюрократична тежест е много голяма, а ние искаме да лекуваме. Дори да искаме да бъдем по-човечни, понякога трябва да спазваме процедури, които не са човечни.

Според експерта сегашната COVID вълна е по-лека и се отчита по-малък наплив в лечебните заведения. По думите му пациентите, които са чакали за кислород, ги няма. Проф. Габровски подчерта, че при заболелите възрастовата група се е променила. Той е категоричен, че сега са засегнати все повече млади хора. Специалистът предупреди:

Трябва да запазим разум и дисциплина преди да дойде краят на COVID-19, защото може да има неприятни изненади. Смятам, че петата вълна си отива, но за съжаление имаме време и за шеста.”

Според медика високият брой починали се дължи на ниската ваксинация у нас. Той уточни, че в Европа, където е имало високи нива на имунизация смътността не е била толкова, макар и много заболели от вируса. По думите му чрез нея се предотвратяват смъртните случаи. Проф. Николай Габровски е категоричен, че от „Зеления сертификат“ може да има ефект, когато се проверява, а в България това не се прави.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments