Експерт, копие на Тръмп, разтърси президентската кампания във Франция

0
25
Ерик Земмур.
Ерик Земмур.. Снимка: Официалната му страница във Фейсбук

Оцелял от ужасното пътуване до Аушвиц си спомни как най-младият ридае, пише „Асошиейтед прес“. Имаше 99 деца, притиснати сред 751 възрастни, задъхани за въздух, полудели от жажда и глад, на борда на конвой №63, който заминава от Париж 10 минути след обяд на 17 декември 1943 г., продължава изданието.

828-те, убити в лагера на смъртта само от този влак, включват 3-годишната Франсин Баур, сестра ѝ Мириам на 9 години, техните братя Антоан и Пиер, на 6 и 10 години, както и техните родители Одет и Андре. Всички родени във Франция, тяхното френско гражданство се оказва безполезно при военния режим на Виши във Франция, който се обединява с нацистките окупатори в страната и тяхното движение за унищожаване на евреи.

Така че, когато племенникът на Андре Баур, кмет на Париж, набираше скорост в Twitter и видя твърдение, съобщено във френски медии, че сътрудниците на Адолф Хитлер от Виши предпазват евреите на Франция от Холокоста, той се разбунтува. Най-лошото все още в очите на Ариел Вейл, кмет на центъра на френската столица, беше, че опроверганото твърдение идва от претендент за поста френски президент, самият който е евреин.

Този човек е Ерик Земмур, разбуждащ тълпата телевизионен експерт и автор с многократни статии за реч на омразата, който намира пламенна публика за своята антиислямска и антиимиграционна критика в ранните етапи на президентската надпревара във Франция. Той събира съмишленици в аудитории с плащащи за това, което ще чуят тълпи и изпълва главите на привържениците си с видения за скок, подобен на Тръмп, от малкия екран до президентския Елисейски дворец в момент, когато Франция е изправена пред, вот, който предстои през април.

Въпреки че все още не е официално обявен за кандидат, Земмур досега диктува хода и характера на кампанията. С нарастващите числа в анкетите, които вече са двуцифрени, и ловката стратегия на Тръмп за генериране на шум – скорошно видео с него, насочвайки снайперска пушка към журналисти, събира милиони гледания – Земмур изсмуква ефирно време от обявените претенденти. Той също така ги дестабилизира, като намеси имиграцията и смъртната опасност, която тя според него представлява за Франция, което затруднява основните съперници да насочат разговора на кампанията обратно към темите – борба с изменението на климата, възстановяване след пандемия и други подобни – те искат да се съсредоточат На.

Земмур действа като кандидат за президент във всичко освен по име. Поддръжниците искат средства и подкрепата от избрани длъжностни лица, които кандидатите трябва да спечелят на своя страна. Водещият в едно от предаванията се обърна към него с думите: „Когато сте президент, Земмур“, а той се намеси с репликата: „Да“.

Това е ужасяващ сценарий за френските евреи, които са потресени от захаросването на режима на Виши от Земмур, воден от героя от Първата световна война маршал Филип Петен. Той беше подложен на съд и впоследствие осъден на смърт в края на Втората световна война, впоследствие заменен с доживотен затвор. Това, че самият Земмур е потомък на берберските евреи от Алжир, семейна история, за която той говори с гордост, задълбочава болката за евреите, загубили роднини от Холокоста. Уейл споделя пред „Асошиейтед прес“:

„Само защото е евреин, той прави нещо, което никой друг не може да направи, и това е просто отвратително. Историята е сложна, но това е много просто: Петен не защити френските евреи.“

Уплашените мъже, жени и деца, хвърлени на борда на конвой №63, набраха популярност, което до края на Втората световна война се превърна в срамно броене на 74 182 евреи, депортирани от Франция. Повечето са изпратени на смърт в Аушвиц, в окупирана от нацистка Германия Полша, където са загинали повече от 1,1 милиона души.

Съд в Париж през февруари оправда Земмур по обвинение в оспорване на престъпления срещу човечеството – незаконни във Франция – за това, че в телевизионен дебат през 2019 г. Той аргументира, че Петен е спасил евреите във Франция от Холокоста.

В присъдата си съдът каза, че депортирането на чуждестранни и френски евреи „е извършено с активното участие на правителството на Виши, неговите служители и неговата полиция“. Коментарите на Земмур отричат ​​ролята на Петен в унищожаването, добави съдът.

Но при оправдаването на Земмур той каза, че е говорил в разгара на случката на момента. Той също така отбелязва, че по време на процеса Земмур прави разлика между това да казва, че „някои френски евреи“ са спасени (използвайки думата „des“ на френски), което той твърди, че е вярно, и да казва, че „френските евреи“ са спасени (използвайки френската дума „les“), общо, което той каза, че отрича.

И все пак миналия месец Земмур използва „les“, когато отново разяснява режима на Виши в друго интервю по телевизията, заявявайки:

Казвам, че Виши защитава френските евреи и че предава чуждестранните евреи.“

Това е отвратително, защото тези бедни хора са загинали“, добави той.

Адвокатите, които оспорват оправдателната му присъда, планират да цитират това интервю като доказателство, когато жалбата им бъде изслушана през януари.

Политически най-застрашен от Земмур е френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен. След като загуби балотажа за президент през 2017 г. от победителя Еманюел Макрон, тя намали някои от своите политически предложения с надеждата да разшири привлекателността си.

Но Земур се разбива на базата си, като привидно ловува избиратели на Льо Пен, които подозират, че тя е омекнала напоследък. Някои анкети сочат, че са по врата и врата. Но и двамата последователно изостават от Макрон, който се очаква да се изправи отново.

Докато и двамата представят имиграцията като заплаха за френската идентичност, Земмур използва език, от който Льо Пен се противопоставя и който според критиците му го позиционират в крайната десница. В страна, която официално се смята за далтонист и където публичното обсъждане на расата понякога се мръщи, Земмур е рядкост сред политическите фигури, които открито разграничават цветовете на кожата. На неотдавнашен митинг във Версай той описа събудената култура като заговор, който да накара „белите, хетеросексуални, католици“ мъже да се чувстват „толкова пълни с вина“, че доброволно изоставят своята „култура и цивилизация“.

Относно Виши, Земмур напоследък се стреми да начертае линия под тази тема. Във Версай той каза:

„Вече не обсъждам исторически моменти, които се обсъждат от историците.“

Но за френските евреи щетите вече са нанесени. Някои се опасяват, че той е замъглил десетилетия работа на изследователи на Холокоста, за да документира неизличимо ужасите.

„Той отрича нещо, което е очевидно, което не може да бъде отречено“, каза 84-годишната Йожени Кайе, чийто баща беше депортиран от Париж в Аушвиц и убит. Тя добавя:

„Каква е целта му? За да събере всички гласове на Льо Пен зад него.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments