Експерт: Източна Европа трябва да бъде по-активна в общата миграционна политика за Африка

0
56
Сомалийски емигранти. Снимка: Общомедия
Сомалийски емигранти. Снимка: Общомедия

Държавите от Източна Европа, в това число и България, трябва да имат по-активна роля и да има обща политика за Африка, защото те нямат ресурсите и капацитета да водят самостоятелна политика. Това заяви координаторът на програмата за Африка в Европейския съвет за външна политика Деница Йотова за „БНР“ по повод темата за мигрантския натиск от континента, който се възобнови през изминалите дни.

Миграцията няма как да бъде спряна, коментира още Йотова. Тя добави, че това е естествен процес, но е важно той да бъде регулиран и законен, така че да се избегнат кризи. Експертът обясни:

„Европа става зависима от третите страни, с които иска да сключи споразумения. Европа е най-важният икономически, търговски и политически партньор за Африка, нещата са двустранни. Проблемът с миграцията ще остане с трудно решение, защото има прекалено много интереси в него… За Европа е важно в Африка да има стабилност и сигурност.“

Според Йотова често Европа гледа на миграцията от негативна гледна точка. По думите й погледнато от Африка това не е точно така. Вътрешноконтиненталната миграция е много по-голяма и много по-малък процент от хората в Африка се насочват към Европа, уточни тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments