Експерт: До 3 седмици цената на бензина ще падне под 3 лева, при дизела е по-сложно

0
1922
Бензиностанция, гориво
Бензиностанция, гориво. Снимка: Искра.бг

Може да има ново поскъпване на горивата, след като групата на държавите от Г-7 са готови да приемат таван на цените на петрола от Русия. Проучване на Института за икономически изследвания показва, че понижаването на акцизите за германските горива през лятото не е довело до по-ниски цени на бензиностанциите. Според Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, цените на горивата в България са се успокоили, най-вече на бензина, който на места вече е под 3 лева.

Експертът прогнозира, че най-много до три седмици на много места от големите вериги ще има цени до 3,10 лева и с държавната отстъпка те ще се търгуват за около 2,85 лева. Според него по-голямо разминаване на стойностите има при дизела и е заради високата цената на метана.

Търсенето на бензин през лятото е много по-високо спрямо дизела и заради това международните цени са били вдигнати, коментира Хаджидимитров за „Bulgaria ON AIR“. Той добави:

„В рамките на 2-3 седмици бензинът падна с над 300 долара. След време това ще се отрази и на колонките по нашите бензиностанции. Статистическите данни за отминалата година – потреблението на дизела намаля с 40%, на бензина с над 45%. При метана спадът на потреблението е над 80%.“

Държавната мярка за 25 стотинки отстъпка за литър е била популистка и не е била полезна за хората с по-ограничени възможности, смята още специалистът. Той е на мнение, че е отминала опасността от фалити на бензиностанции.

Въвеждане на таван на цените на горивата ще изкриви пазара и няма да работи, посочи още Хаджидимитров и добави, че метанът е станал непродаваем заради стойността си от 6 лева и най-вероятно „този балон ще се спука“.

Експертът обобщи с това, че не се прави компромис с качеството на горивата, защото се правят редовни проверки, а глобите са солени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments