Екскурзовод и планински водач – стават регулярни професии

0
215
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Екскурзовод и планински водач – тези две дейности преминават към регулярните професии. Това става по изискване на Европейската комисия и е насочено срещу злоупотребите, предаде „NOVA“.

Хората, които се занимават с тези дейности са щастливи от промените. Исканията им са за по-строг контрол и повече органи, които да следят колегите им, които работят „на черно“.

Марина Йорданова от Асоциацията на екскурзоводите в България твърди, че те са лицето на страната и е необходимо да се представят на едно много високо ниво. Лиляна Арсова от ведомството допълни, че Министерството на туризма дава гаранция за услуга, която се извършва съобразено с българското и европейското законодателство. Основните проблеми са свързани с това, че се предоставя екскурзоводска беседа от лица, които са неправоспособни и не са вписани в регистъра.

При планинските водачи също съществува подобен проблем. Председателят на асоциацията „Планини и хора“ Орлин Чачановски твърди, че се появяват много нелегално работещи.

Според него е възможно да са много добри планинари, но не притежават нужните лицензи и не са преминали необходимите курсове. По този начин излагат на опасност хората, които им гласуват доверие.

В страната ни има вписани около 1400 екскурзоводи и около 280 планински водачи. Всички те притежават идентификационни карти. Можем да ги поискаме, за да се уверим, че сме попаднали в правилните ръце.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments