Ексклузивно: ОПЕК се опасява от удължаване на петролното презапасяване от вторична вълна на вируса

0
222
ОПЕК
ОПЕК. Снимка: Wikimedia Commons

Страните от ОПЕК се опасяват, че рекордното съкращаване на добива няма да съумее да балансира пазара и да реши проблема с най-тежкото пренасищане на петролните хранилища, в случай че вторична вълна от коронавирус саботира икономическото възстановяване през тази година, сочи вътрешно проучване на ОПЕК, предоставено на Ройтерс. 


ОПЕК, Русия и техните партньори, известни още като ОПЕК+, обявиха, че възнамеряват да намалят рекордните ограничения на добива от 1 август, изтъквайки като причина поетапното отваряне на световните икономики. Групата очаква търсенето на нефт да се повиши с около 7 милион барела на ден през 2021, след като спадна до 9 милиона барела дневно по-рано тази година. ОПЕК се надява да повдигне добива на петрол до 6 милиона барела на ден през 2021. 

Вътрешно проучване на ОПЕК, което стана достояние на Ройтерс, сочи, че целите на организацията може да бъдат компрометирани от вторична вълна на вируса и евентуалното връщане на ограничителни мерки. Подобен сценарий би свил търсенето с 11 милиона барела дневно през 2020 и по-важно – би довело до увеличаване на запасите, което е ключов индикатор, използван от ОПЕК за мониторинг на ефикасността от въвеждането на съкращаване на продукцията.

„При подобен сценарий трябва да се отбележи, че цялостното натрупване на запаси би достигнало безпрецедентно високите стойности от 1,218 милиарда барела през 2020“, обяви ОПЕК в проучването, което бе подготвено за състоялата се в сряда среща на ОПЕК+, по време на която министри препоръчаха по-нататъшно съкращаване на добива.

Подобни стойности биха означавали презапасяването с еквивалента на над 12 дни от непрестанен световен добив на нефт, породено от спада в търсенето. При евентуален сценарий на “вторична вълна“ глобалните запаси няма да намалят през третото тримесечие на годината и ще намалеят със скромен темп през четвъртото тримесечие, оставайки запасите с около 149 милиона барела над петгодишната средна стойност на индустриализираните страни от ОИСР.

ОПЕК заяви, че цели да запази запасите на или под средното равнище от последните пет години. Текущият основен сценарии на ОПЕК предвижда запасите на ОИСР да останат със 104 милиона барела под средногодишното ниво до края на 2020 след поредно съкращаване планирано за по-късно тази година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments